Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Avannon alla valo on pehmeää

Talvikuvauksen ikonisimpia aiheita on sukeltaja avannon alla. Pinnalta jään alle tunkeutuva valo sekoittuu pohjan pimeyteen ja luo vahvan kontrastin kuvan ylä- ja alaosan välille. Talvella myös vesi on usein kirkasta.

Teksti
Kristiina Karila
Kuvat
Olli Lappi, Eero Marttinen, Lasse Pekkinen
sukeltaja avannon alla
Kuva: Olli Lappi

Avanto suljettu

sukeltaja avannon alla
Kuva: Eero Marttinen

Kuva on otettu Tampereen Kaukajärvessä helmikuun lopussa aika myöhään iltapäivällä. Valoa tulee vielä sukeltajan yläpuolella olevasta umpeen jäätyneestä avannosta, mutta sitä on aika niukasti, joten kuva jäi tummaksi muualta kuin avannon kohdasta. Pidän itse tuollaisista vähän tummemmista kuvista, mutta enemmän päivänvaloa olisi auttanut.

Kuvattu Olympus PEN E-PL7-kameralla, objektiivi kameran mukana tullut M.Zuiko Digital ED 14 42 mm F3.5 5.6 EZ, kotelo Olympus PT-EP12. Asetukset manuaalilla, ISO 500, f/3.5, valotus 1/30 s eli aika lailla maksimiarvoilla valon suhteen.

Täydellistä valoa

kaksi sukeltajaa avannon alla
Kuva: Lasse Pekkinen

Talvella jään alla hohtava valo on ainutlaatuista. Kuvaajan haasteena on saada katsoja mukaan värikkäisiin saleihin, joissa runollinen, verkkokalvoilla tanssiva valo kilpailee varjojen ja pimeyden kanssa. Kuvan pitää kertoa katsojalle, miksi sukellan. Mielestäni paras olosuhde kuvaamiselle on, kun jään päällä on kunnolla lunta. Tällöin valo on pehmeää ja kontrastit erottuvat selkeämmin.

Tämä kuva on otettu kauan sitten. Olen muuttunut kuvaajana ja enkä käyttäisi enää samoja asetuksia. Kuvassa on paljon parannettavaa teknisesti, kuten syväterävyys ja valotus. Kuva on kuitenkin minulle merkityksellinen: tämä oli päivä, jolloin kohtasin täydellisen valon. Melkein.

Kuva on otettu 30.1.2011, kamera Canon EOS 7D, linssi Sigma 10 mm f/2.8 EX DC Fisheye HSMf/2.8, valotusaika 1/100, ISO 400, salamat eivät käytössä.

Heijastus

sukeltaja avannon alla
Kuva: Olli Lappi

Kuva on otettu aikoinaan vanhalla Olympus PEN E-PL5 kameralla 9-14 mm laajakulmalla, salama pienellä teholla, asetukset 1/50 s, f/4.5. ISO 400, 9 mm laajakulma. Rungolla ei kannata ISO-arvoa nostaa juurikaan, koska se tuottaa rakeista kuvaa. Aukkoa ei saa isommaksi eikä käsivaralta aikaa kannata pidentää; tuolla 1/50 s ehti juuri ja juuri saada tärinättömän kuvan. Salaman tehoa lisäämällä siltti tulee liikaa esiin, ja halusin silhuettimaisen kuvan. Hyvän mallin merkitys tällaisissa kuvissa on suuri, mallina Hanna Saikkonen.

Juttu on julkaistu Sukeltaja-lehdessä 1/2022.

Otitko hienon kuvan?

Haluamme esitellä Sukeltaja-lehdessä lukijoiden sukelluskuvia. Otitko kuvan, johon olet erityisen tyytyväinen? Oliko joku tietty sukellus erityisen mieleenpainuva? Kuvan ei tarvitse olla teknisesti täydellinen – haluamme myös oppia toisiltamme.

Lähetä kuvasi ja kerro sen tarina.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • sukeltaja on puhaltanut ilmarenkaan veteen

    Norpille kamera käteen ja veteen!

    Lapset ja nuoret, Sukelluskuvaus

    Nykylapset ja -nuoret ovat tottuneita kuvaamaan omilla älykännyköillään, mutta kameran vieminen veden alle tuo esiin uudet pulmat. Niitä voi lähteä ratkomaan järjestämällä norpille oman sukelluskuvauksen työpajan. Poimi tästä sukelluskuvaaja Jaakko…

  • Tropiikin myrkylliset kaunottaret

    Sukelluskuvaus, Vesiluonto

    Lämpimissä vesissä sukeltaja saattaa kohdata kauniita, mutta myrkyllisiä merten asukkaita, joita on syytä ihailla vain välimatkan päästä.

  • fantasiakuva, jossa pinnalla kalastaja lego-veneessä ja pinnan alla valtava kala

    Sukelluskuvauksen SM-kilpailu 2025

    Sukelluskuvaus

    Sukeltajaliitto ry kutsuu vedenalaista valo- ja videokuvausta harrastavat osallistumaan Sukelluskuvauksen SM-kilpailun 2025. Kilpailussa on omat sarjansa valokuville ja videoille sekä nuorille kuvaajille. Kuvittele!-sarjassa kaikki kuvankäsittelyn keinot ovat sallittuja – kunhan…