Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Norpille kamera käteen ja veteen!

Nykylapset ja -nuoret ovat tottuneita kuvaamaan omilla älykännyköillään, mutta kameran vieminen veden alle tuo esiin uudet pulmat. Niitä voi lähteä ratkomaan järjestämällä norpille oman sukelluskuvauksen työpajan. Poimi tästä sukelluskuvaaja Jaakko Ala-Hiiron vinkit sukelluskuvauksen opastamiseen nuorille.

Teksti
Irene Savolainen
Kuvat
Tiina Boman
sukeltaja on puhaltanut ilmarenkaan veteen
Tässä sukelluskuvauksen SM-kilpailun nuorten sarjaan osallistuneessa kuvassa on hauskasti hyödynnetty kuplarinkulaa kehystämään pinnalta katselevaa kaveria. Kuvan nimi on osuvasti Kaveripiiri.

Suunnittele treenit hyvin

Norppatreeneissä valo- ja videokuvaaminen vaatii jonkin verran etukäteissuunnittelua niin ohjaajilta kuin ohjattaviltakin. Ohjaajan on otettava selvää, onko allasharjoituksissa sallittua ottaa kuvia ja miten vältytään kuvaamasta muita kuin oman ryhmän jäseniä. Haasteena on usein myös se, että kuvaajia voi olla useita mutta kameroita vain yksi. Hyvällä suunnittelulla tämänkin pystyy taklaamaan niin, että kaikilla on tekemistä, kun odottaa omaa vuoroaan kameran taakse.

Pilko opetus vaiheisiin

Valo- ja videokuvaaminen kannattaa opettaa vaiheittain. Ensiksi opetellaan kameran käyttöä yksinkertaisilla tehtävillä, kuten selfien tai kaverikuvan ottaminen. Kaverikuvan ottaminen vaatii sekä kuvaajalta että kuvattavalta kykyä pidättää hengitystä, joten on tärkeää mennä veden alle yhtä aikaa. Tehtävässä korostuvat parityöskentely ja kommunikointi.

Seuraava vaihe on opetella, miten kuvasta saa paremman rajauksilla, sommittelulla ja kuvakulmilla. Vedessä on helppoa muuttaa kuvakulmaa, kun käytössä on kaikki kolme suuntaa mihin liikkua. Videoissa onkin hyvä korostaa vedessä leijumisen tunnetta. Kameran kanssa toimiminen vaatii rauhallisuutta, jotta kuvista tulee teräviä ja videoista miellyttäviä seurata. Alussa kuvia pitää ottaa kymmeniä, että edes yksi onnistuu.

Anna aiheita ja ideoita

Kun kameran käyttö on hallussa, voidaan siirtyä projekteihin tai teemoihin. Ohjaaja voi antaa aiheen, mitä kuvassa tulisi ilmetä ja näyttää muutaman esimerkkikuvan, jonka jälkeen lasten ja nuorten luovuus voi tulla esiin. Tällainen aihe voi olla esimerkiksi veden pinnan kuvaaminen: puoliksi ilmassa, puoliksi veden alla otettu kuva, veden pinnan heijastumien kuvaaminen tai kuplajonot, jotka syntyvät, kun rikotaan pinta hyppäämällä veteen.

Työn tulokset näkyville ja käyttöön

Videoiden kuvaamisen jälkeen voi vielä pitää yhden luentokerran, missä editoidaan otokset yhteen tarinaksi sekä lisätään tekstejä ja musiikkia. Ennen kuin kuvia tai videoita julkaistaan someen tai seuran kotisivuille, pitää saada lasten ja nuorten vanhemmilta lupa. Samalla vanhemmille voi muistuttaa, että otokset käyvät hyvin myös sukelluskuvauksen SM-kilpailujen nuorten sarjaan.

Vinkit antoi sukelluskuvaaja Jaakko Ala-Hiiro, joka työskentelee Puolustusvoimissa opetusvideotuotannossa. Sukelluskuvausta hän on harrastanut vuodesta 2004.

Älä hilloa hienoja kuvia, vaan osallistu kilpailuun! Sukelluskuvauksen SM-kilpailussa 2025 on nuorten sarja.

Juttu on julkaistu Sukeltaja-lehdessä 2/2024.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Tropiikin myrkylliset kaunottaret

    Sukelluskuvaus, Vesiluonto

    Lämpimissä vesissä sukeltaja saattaa kohdata kauniita, mutta myrkyllisiä merten asukkaita, joita on syytä ihailla vain välimatkan päästä.

  • sukeltaja avannon alla

    Avannon alla valo on pehmeää

    Sukelluskuvaus

    Talvikuvauksen ikonisimpia aiheita on sukeltaja avannon alla. Pinnalta jään alle tunkeutuva valo sekoittuu pohjan pimeyteen ja luo vahvan kontrastin kuvan ylä- ja alaosan välille. Talvella myös vesi on usein kirkasta.

  • fantasiakuva, jossa pinnalla kalastaja lego-veneessä ja pinnan alla valtava kala

    Sukelluskuvauksen SM-kilpailu 2025

    Sukelluskuvaus

    Sukeltajaliitto ry kutsuu vedenalaista valo- ja videokuvausta harrastavat osallistumaan Sukelluskuvauksen SM-kilpailun 2025. Kilpailussa on omat sarjansa valokuville ja videoille sekä nuorille kuvaajille. Kuvittele!-sarjassa kaikki kuvankäsittelyn keinot ovat sallittuja – kunhan…