
Treenaa uppopalloa!
Uppopallo on hauska ja monipuolinen peli. Se kehittää niin kestävyyttä, nopeutta ja voimaa kuin motorisia taitojakin. Uppopallo sopii hyvin myös lapsille ja nuorille. Tässä kolme vinkkiä harjoitteista, joita voi tehdä oman seuran treenivuoroilla.

Alkuvalmistelut
Maski tulee laittaa kuntoon kuivana: linsseihin voi hieroa saippuaa tai sylkeä, joka sitten huuhtaistaan. Maskin päälle laittamisen jälkeen sitä ei kannata nostaa otsalle tai ottaa pois, ettei maski huurru. Uppopalloa ei pelata huuruisella maskilla! Treenien alkuun on hyvä uida ilman räpylöitä 5−10 minuuttia.
Monia lämmittelyharjoituksia voi tehdä myös ilman räpylöitä. Alussa sukellukset kannattaa tehdä lähellä pintaa tai välivedessä, ei altaan pohjassa. Näin korvat tottuvat paineeseen rauhassa. Ensimmäisillä syvemmillä sukelluksilla voi tasata paineet, ja jos korvat ovat hyvin tottuneet paineen vaihteluun, ei harjoitteiden tai pelin aikana tarvitse tasata paineita enää uudestaan.
1. Sukellusuinti
Ilman palloa voi keskittyä räpyläuintiin, sukelluksiin ja liikkumiseen vedessä. Sukelluksia voi tehdä myös selällään ja kyljellään. Puhutaan ”sukellusuinneista”, joka tarkoittaa, että sukelletaan yksi altaan mitta ja uidaan sama takaisin. Uinnin voi ottaa rennosti palautusuintina, ja seuraavan sukelluksen jaksaa taas hyvin. Kannattaa etukäteen päättää, montako sukellusta tekee, ja sarjan jälkeen voi pitää tauon. Hyvä määrä on 4−6 edestakaista sukellusuintia riippuen omasta kunnosta ja altaan pituudesta.
2. Pallo seinään
Pallon kanssa voi keksiä monenlaista puuhaa yksinkin. Eräs perusharjoite on pallon syöttäminen seinää vasten. Sitä voi tehdä pinnassa, 30−50 syöttöä molemmilla käsillä. Samaa voi tehdä myös pinnan alla, 5−10 syöttöä molemmilla käsillä yhdellä sukelluksella.
3. Treenaa kaverin kanssa
Kaverin kanssa harjoittelu on monipuolista ja motivoivaa; yhdessä pystyy harjoittelemaan vaikkapa syöttelyä, korituksia ja karvaamista. Nopeat syöttelysukellukset ovat hyviä lämmittelyissä, niitä voi tehdä 2−3 hengen ryhmissä.
Lajin haastavuus kiehtoo
Treenivinkit kokosi Alma Nevalainen, 16-vuotias toisen polven uppopalloilija, joka on pelannut aktiivisesti noin 1,5 vuotta. Alma tutustui lajiin isänsä kautta, joka on harrastanut uppopalloa pitkään ja otti usein hänet sisaruksineen mukaan treeneihin.
− Olen aina pitänyt sukeltamisesta, ja veden alla tapahtuva pallopeli vaikutti mielestäni erittäin kiinnostavalta. Kun vihdoin pääsin mukaan pelaamaan, tykästyin lajiin välittömästi.
− Kenties suurin syy siihen, miksi uppopallo on mielestäni niin mukaansatempaava laji, on sen erilaisuus useimpiin pallopeleihin verrattuna. Useimmissa lajeissa ei tarvitse ottaa huomioon mahdollisuutta siitä, että vastustaja saattaa lähestyä koria ylhäältä päin tai että joukkuetoveri saattaa keskeyttää hyökkäyksen, koska tämä on ollut sukelluksissa liian pitkään. Nämä piirteet tekevät uppopallosta ainutlaatuisen lajin, jonka pelaaminen on mielestäni sekä haastavaa että jännittävää.
− Toinen syy, miksi pidän uppopallosta, on se, että siinä yksilöllä ei väistämättä tarvitse olla jotakin pituuden tapaista yksittäistä piirrettä menestyäkseen. Tietysti pitkistä raajoista ja fyysisestä voimakkuudesta on paljon hyötyä kentällä, mutta niiden puutetta on mahdollista kompensoida esimerkiksi hyvällä sukelluskunnolla tai uintitekniikalla. Lisäksi uppopallo on ollut minulle erinomainen harrastus, sillä olen sen kautta päässyt tutustumaan moniin erilaisiin ja mukaviin ihmisiin ja saanut paljon uusia ystäviä.
Juttu on julkaistu Sukeltaja-lehdessä 1/2023.