Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Yhdessä saadaan aikaan enemmän

Seurojen välisessä yhteistyössä on monta hyvää puolta. Vaasalaiset Urheilusukelluskerho Delfin ry ja Bothnia Gulf Divers 82 ry ovat esimerkiksi järjestäneet yhdessä kouluttajakursseja.

Teksti
Susanna Korkiatupa
Kuvat
Susanna Korkiatupa
M2-kokelaat Petri Luoma (vasemmalla) ja Petri Niemelä.

Tänä syksynä käynnissä olleella M2-kurssilla kouluttajakokelaat vetivät samalla P2-kurssin. Tämä oli erinomainen mahdollisuus myös kurssilaisille, sillä kurssi oli melko pieni ja kaikkiaan neljä kouluttajaa oli huolehtimassa oppilaista. Luksusta!

Suurin etu kouluttajakurssin järjestämisessä yhteistyössä on se, että kurssi ylipäätään pystytään järjestämään. Hyviä puolia on lukuisia muitakin.

– Tämä ei ole mitään massatoimintaa, eli molemmista seuroista saamme kerättyä kurssille riittävästi oppilaita. Vaatimusten mukaan kouluttajakurssilla pitää olla paikalla kaksi M3-kouluttajaa, joita ei kaikista seuroista löydy omasta takaa kahta kappaletta, toteaa M3-kouluttaja Tommi Hartman BGD:sta.

– Ja tietysti se, että yhdessä järjestäminen samalla paikkakunnalla on seuroille varsin kustannustehokasta, hän lisää.

– Yhteinen kurssi myös madaltaa kynnystä mennä toiseenkin sukellusporukkaan mukaan. Sukelluspiirit ovat kuitenkin niin pienet, että toisen seuran jäsenyys ei saa olla este sille, että voisi yhdessä sukeltaa tai tehdä, Delfinien M3-kouluttaja Teemu Holma pohtii.

– On molempien seurojen ja itse asiassa koko lajin etu, että sukellusharrastuksessa on jatkuvuutta. Harrastusmahdollisuuksia ja -kavereita on monipuolisesti, mikä omalta osaltaan parantaa lajin pariin jäämistä, Tommi Hartman lisää.

Kurssien pitäminen yhdessä helpottaa myös jatkokurssien järjestämistä. Ikävä totuus on, että moni ei jatka harrastusta P1-kurssin jälkeen, kun unelmalistalta on saanut rastia yhden asian toteutuneeksi. Onkin tärkeää, että kurssitarjontaa löytyy heille, jotka haluavat edetä.

Tiivis ja hyvä yhteistyö luo hienosti joustavuutta toteuttaa myös kurssisukelluksia. Vaasalaisten kurssin toiseksi viimeisellä avovesikerralla Kaatialassa olikin mukana kolme P3-kurssilaista. Vastuukouluttajat Holma ja Hartman ottivat vastaan siis sekä P3-kurssilaisten että M2-kouluttajakurssilaisten suoritukset.

Toisiaan täydentävät

Seurojen toiminta eroaa hieman toisistaan: BGD on enemmän keskittynyt vaativampaan tekniikkasukellukseen, kun taas Delfineissä on eniten peruskurssitason laitesukellusta ja vahva nuorisotoiminta. Tapahtumissa on mukana paljon perheitä.

– Kun olemme profiloituneet eri tavoin, yhteistyö toimii erittäin hyvin. Pystymme täydentämään toistemme toimintaa ja näin tarjoamaan yhdessä monipuolisemmin harrastusmahdollisuuksia eritasoisille sukeltajille, toteaa Tommi Hartman.

– Osa sukeltajista kiinnostuu tekniikkasukelluksesta, näin on ollut tälläkin P2-kurssilla, ja onkin hienoa, että sukellusuraa pääsee jatkamaan naapuriseuran kursseilla vaivattomasti, Teemu Holma sanoo.

Kouluttaminen antaa paljon

Petri Niemelä ja Petri Luoma ovat harrastaneet sukellusta nuoresta lähtien. Molemmilla on tekniikkasukellustaustaa, ja kun omassa harrastamisessa oli jo päästy pitkälle ja kokemusta kertynyt, alkoi kouluttaminen kiinnostaa. M1-kurssit miehet kävivät viisi-kuusi vuotta sitten.

– Sukellus on yksi niistä asioista, joista tiedän todella paljon, kun olen melkein koko ikäni harrastanut. On mukava jakaa tätä tietämystä muillekin ja auttaa uusia harrastajia lajin pariin, Petri Luoma sanoo.

– Mahtavinta on nähdä oppilailla oppimisen riemu ja se, kun he oppivat uusia juttuja. Kouluttaminen on molemminpuolista, ja siinä oppii itsekin koko ajan uusia asioita, hän jatkaa.

– Haaveammattini on joskus ollut opettaja, mutta kun ei siitä tullut mitään, niin sukelluskouluttajana ainakin voi vähän tätä haavetta toteuttaa. On hienoa nähdä muiden kehittymistä, ja kouluttaminen antaa itsellekin paljon, Petri Niemelä sanoo nauraen.

Kouluttajina miehet myös saavat jatkuvasti kouluttaa itselleen ja molempiin seuroihin uusia sukelluskavereita.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • sukelluskouluttajat harjoittelevat vedessä

    Sukelluskouluttaja, mutta ei CMAS-kouluttaja?

    Sukellusseurat

    Oletko sukelluskouluttaja ja suorittanut kouluttajakurssisi jossain muualla kuin Sukeltajaliiton alaisessa sukellusseurassa? Mietitkö, voitko alkaa kouluttamaan omassa sukellusseurassasi tällä kouluttajataustalla? Kaikki sukelluskouluttajat ovat tervetulleita mukaan seuratoimintaan, ja osallistumiseen löytyy eri vaihtoehtoja!

  • sukeltaja kelluu järvellä

    Tervetuloa sukellusseuraan – koulutustaustasta riippumatta!

    Sukella Suomessa, Sukellusseurat

    Oletko suorittanut sukelluskurssisi jossain muualla kuin Sukeltajaliiton alaisessa sukellusseurassa? Mietitkö, voitko liittyä sukellusseuran jäseneksi tällä koulutustaustalla? Ei hätää, kaikki sukeltajat ja sukelluksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan, riippumatta siitä missä sukelluskursseja…