Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Hylyt.net on sukeltajan tietopankki

Suomen merialueet ja sisävedet kätkevät alleen tuhansia hylyiksi muuttuneita kohteita. Jokaisella on oma tarinansa kerrottavana. Hylyt.net-sivuston avulla nämä vedenalaiset aikakapselit ovat sukeltajien, tutkijoiden ja historian ystävien ulottuvilla entistä helpommin.

Teksti
Pertti Arvonen ja Jukka Sulku
Kuvat
Barlius-ryhmä
Park Victoryn hylky on hyvin suosittu sukelluskohde Utön kaakkoispuolella.

Hylyt.net on vapaaehtoisvoimin ylläpidetty tietopankki, joka kokoaa yhteen tietoa Suomen hylkykohteista. Sivustolta löytyy jo noin 2 700 hylkykohdetta, tarkkoja sijaintitietoja, hylkyjen historiaa ja sukeltajien tallenteita. Mukana on niin merialueiden kuin sisävesienkin kohteita – esimerkiksi Itämeren taistelulaivoja, kalastusaluksia, höyrylaivoja ja jopa lentokoneiden hylkyjä.

Lähes 140 metriä pitkä Park Victory(siirryt toiseen palveluun) upposi 1947, ja sen vaiheita on dokumentoitu hyvin siitä lähtien.

Sivusto toimii erityisesti sukeltajien apuvälineenä: se auttaa suunnittelemaan retkiä ja löytämään mielenkiintoisia kohteita veden alta. Monista hylyistä löytyy valokuvia, videoita, syvyystiedot sekä tietoa turvallisuudesta ja saavutettavuudesta. Osassa tietoihin on liitetty sukeltajien tekemiä 3D-mallejakin. Lisäksi käyttäjät voivat lisätä omia havaintojaan ja kommenttejaan, joten tieto elää ja päivittyy jatkuvasti.

3D-malli vuonna 1852 Ahvenanmaan eteläpuolella uponneesta priki Regardista(siirryt toiseen palveluun).

− Sivusto auttaa meitä löytämään hylyt nopeasti, jolloin aikaa ei tärvelly etsimiseen. Tämä on tärkeää sukellusreissuja toteuttaessa. Päivitämme myös aktiivisesti omien etsintöjemme tuloksia – myös tieto löytämättömyydestä on sukeltajille arvokas, toteaa Pertti Arvonen, Pohjalla ry:n hallituksen jäsen ja yksi sivuston ylläpitäjistä.

− Mikäli sivuston ylläpito ja kehittäminen kiinnostaa, ole yhteydessä sivuston kautta; etenkin IT-taitoisille olisi käyttöä, Pertti Arvonen kehottaa.

Vaikka Hylyt.net palvelee ennen kaikkea sukeltajia, se on myös kulttuurihistoriallisesti arvokas tietolähde. Monet hylyt ovat suojeltuja, ja niiden tutkiminen vaatii eettistä otetta – sivusto muistuttaa käyttäjiä vedenalaisen kulttuuriperinnön kunnioittamisesta ja vastuullisesta sukeltamisesta.

Olitpa siis kokenut tekninen sukeltaja tai vasta haaveilemassa ensimmäisestä hylkyretkestäsi, Hylyt.net tarjoaa inspiraatiota ja konkreettisia työkaluja vedenalaiseen seikkailuun.

Hylyt.netin karttanäkymä Utön saaresta ja sen ympärillä olevista hylyistä.

Hylyt.net julkaisi ensimmäisen versionsa jo vuonna 1999 ollen siten toiminnassa jo neljännesvuosisadan. Sivusto oli tuolloin ensimmäisiä tämän tapaisia interaktiivisia sukelluskohdesivustoja maailmassa. Yhteistyö on aina ollut hyvin läheistä ja luottamuksellista Suomen Merimuseon kanssa.

Nykyään sivusto käsittää kaksi omaa kokonaisuutta:

  • Hylyt.net: perinteinen sukelluskohteiden esittely, jonka toiminta perustuu pitkälti sukeltajien antamaan palautteeseen
  • Haverit.net: haaksirikkotapahtumien taustatietojen kerääminen muista kuin tunnetuista sukelluskohteista. Tämä osio aloitti toimintansa noin kolme vuotta sitten, ja tällä hetkellä siellä on 3 300 haveritapausta.

Kävijälaskurin mukaan Hylyt.netin sivuille tehdään vuosittain noin 16 000 vierailua.

Sivustoa ylläpitää Pohjalla ry., jonka hallitus koordinoi toimintaa yhdessä sukeltajien ja ns. kenttäsammakoiden kanssa. Kenttäsammakoksi voi hakea/kutsutaan henkilö, joka haluaa olla mukana aktiivisemmin kehittämässä sivustoja tai päivittämässä hylkytietoja. Toimintaa rahoitetaan mainostuloilla ja lahjoituksin. Myös Sukeltajaliitto tukee Hylyt.netin toimintaa.

Kirjoittajat:

Pertti Arvonen, Nautic Club Urheilusukeltajat ry:n PJ, Pohjalla ry:n hallituksen jäsen, Barlius-ryhmän jäsen ja Hylyt.net ylläpitäjä
Jukka Sulku, Sukellusseura H2O, Pohjalla ry:n perustajajäsen, Hylyt.net ja Haverit.net ylläpitäjä

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Neuenfels-hylyn keulaa, koralleja, mereneläviä

    Narvik – sotahylkyjen leposija

    Hylyt, Maailmalla

    Violetin, vihreän ja oranssin sävyjen väriloisto on vertaansa vailla, kun kookkaat hylyt toimivat kasvualustana erilaisille koralleille ja eliöille sekä suojana kaloille. Uteliaat puna-ahvenet, kirjavaselkäiset kampelat, partasuinen turska ja Norjalle tunnusomainen…

  • Sukeltaja Maj-hylyllä

    M/s Maj`n hylky odottaa löytäjäänsä

    Ajankohtaista, Hylyt

    M/s Maj menettää ensin ohjattavuutensa, konehuoneessa tapahtuu räjähdys ja lopulta Maj haaksirikkoutuu tammikuussa 1949 myrskyisellä Selkämerellä Ahvenanmaan pohjoispuolella. Kuusi miestä ja yksi nainen jäävät palavalle alukselle ja menehtyvät. Alukseen jääneistä…

  • Posliinilastin arvoitus – Hästö Busön hylky

    Hylyt, Sukella Suomessa

    Merivoimien Tutkimuskeskus havaitsi tutkimusalus Geomarilla 2014 tehdyissä luotauksissa hylyn Raaseporissa, Hästö Busön lounaispuolella reilun 30 metrin syvyydessä. Sukelluskuvaaja Stig Gustavssonin sukeltajaryhmä kuvasi hyvin säilynyttä hylkyä useina vuosina. Hylky sai muinaismuistolain…