Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Ojamon kalkkikivikaivos – maailmanluokan kaivossukellusta

Lohjalla sijaitsee Ojamon kalkkikivikaivos, joka on monien mielestä yksi parhaista kaivossukelluskohteista. Luolastoissa vesi on ympäri vuoden kirkasta ja kylmää. Avolouhoksessa näkyvyys ja veden lämpötila vaihtelevat vuodenajan mukaan. Talvella veden lämpötila jääkannen alla on nollan molemmin puolin, ja kesällä humus vie usein avopuolella näkyvyyden jopa nollaan. Kookas avolouhos ja kaivostoiminta useilla eri tasoilla tekevät paikasta kiinnostavan kaiken tasoisille harrastajille.

Teksti
Ari Linna
Kuvat
Ari Linna
Sukeltajat Ojamon kaivoksessa
Helvetin portiksi nimetty betoniseinämä on Ojamon tunnetuin paikka. Se sijaitsee pitkällä Lohjanjärven alla. Luolan katosta Lohjanjärven pohjaan on alle kymmenen metriä kiveä. Seinämä rakennettiin tukemaan kaivoksen rakenteita järven painetta vastaan.
Sukelluspulloja Ojamon rannalla
Laiturilla varusteet odottamassa autoon pakkaamista. Ojamolla voi sukeltaa vain organisoiduissa tapahtumissa, sillä kaivoslampea käyttävät mm. Meriturva ja Luksia.

Lohjan Kalkkitehdas Oy harjoitti Ojamolla kaivostoimintaa vuoteen 1965 saakka. Kaivoksesta louhittiin 40 vuoden aikana 8,7 miljoonaa tonnia kalkkikiveä, ja sieltä on peräisin osa Eduskuntatalon rakennusaineista.

Kaivoksen ensimmäinen työvaihe oli irtomaan poistaminen esiintymän päältä. Se tapahtui aluksi lapioimalla irtomaa kärryihin. Myöhemmin toimintaa tehostettiin raidekuljetuksin. Lopulta siirtyminen maanalaiseen louhintaan tuli taloudellisista syistä välttämättömäksi.

Maanalaisessa louhinnassa työ oli ruumiillisesti vaativaa ja vaarallista. Kaivoksessa työskenteli parhaimmillaan 250 työntekijää. Jatkosodan aikana Ojamolla toimi sotavankien työleiri, ja sodan loputtua paikalle perustettiin Lohjan työsiirtola.

Kalkkivarojen ehtyessä kaivos päätettiin lopettaa kannattamattomana. Sulkemisen jälkeen kaivos täyttyi vedellä tarjoten harrastussukeltajille maailmanluokan sukelluskohteen.

Pumppuhuoneen hauki

Avolouhoksen ympäri kiertää ohjausnaru noin kuudessa metrissä. Reitin varrella voi ihailla veden alle jäänyttä metsää, upotettua venettä ja autoa sekä pumppuhuonetta ja sen liepeillä asustavaa haukea. Esineiden ja rakenteiden lisäksi luokitettu sukeltaja voi tutustua Tonttuluolaan, jonka suuaukkoa vartioivat pihatontut, karhun talvipesää muistuttavaan Mesikämmenluolaan ja Tutkintaluolaan, jonka pohjalla on avolouhoksen syvin piste 58 metrissä.

Louhintasalien helminauha

Kaivos on suunniteltu systemaattisesti ja dokumentoitu hyvin. Olosuhteet ovat vakaat, sillä kaivoksessa ei ole virtauksia, mutta valtavat, toisiaan seuraavat identtiset salit saattavat panna pään sekaisin.

Luolastot alkavat 28 metrin syvyydestä, josta aukeaa ensimmäinen louhintataso. Tasolle on vedetty ohjausnarua useita kilometrejä. Sopiva hengityskaasu mahdollistaa pitkät pohja-ajat, mutta harva lähtee tavoittelemaan ohjausnarun loppupäätä ilman vedenalaista skootteria.

Sukeltaja ja vedenalainen skootteri luolassa
Viimeisimmän louhintasalin jatkona on kapea vajaat 100 metriä pitkä käytävä, jota myös Madon hännäksi kutsutaan. Seinien vaaleus kertoo, että aivan kaikkea kalkkikiveä ei ole louhittu. Vedenalainen skootteri on välttämätön pitkillä reiteillä.

Kohteina tällä tasolla ovat Kiskokuilu, Pystykuilu ja Helmet. Kiskokuilun kautta louhittu kiviaines nostettiin hissillä maan pinnalle, ja tämä 45 asteen kulmassa nouseva kuilu puhkaisee kaikki louhintatasot. Pystykuilussa puiset portaat vievät nimensä mukaisesti pystysuoraan alaspäin seuraavalle louhintatasolle. Helmet kuvaavat peräkkäisiä tunneleilla yhdistettyjä louhintasaleja, joita tällä tasolla on 13 kappaletta.

Sukeltaja ja heijastus kaivoksessa
Helmien hienous ovat kattopeilit eli ilmataskut. Yksi näyttävimmistä löytyy seitsemännestä Helmestä.

Helvetin portilla

Toinen louhintataso aukeaa 58 metrissä. Täälläkin tunnelien yhdistämät louhintasalit seuraavat toisiaan helminauhana. Erillinen yhdyskäytävä muodostaa väylän luolaston eri päiden välille.

Kohteita tällä tasolla ovat muun muassa Henkilöhissi ja Yhdyskäytävä sekä Ojamon kuuluisa Helvetin portti, valtava betoniseinämä, joka rakennettiin tukevoittamaan kaivoksen rakenteita Lohjanjärven painetta vastaan. Helvetin portti sijaitsee 45 metrin syvyydessä, ja sitä kannattelee 70 metrin syvyydessä niin ikään betonista valettu Luciferin pilari.

sukeltajat Ojamon kaivoshissin äärellä
Kaivos on 238 metriä syvä, joten mainareilla oli oma miehistöhissi, jolla työpaikalle laskeuduttiin. Sukeltajat ihailevat hissikuilua ja ruostuneita kiskoja 58 metrin syvyydessä.
Sukeltaja Ojamon sähkötaulun edessä
Kiskokuilun lähellä on sähkötaulu jokaisella louhintatasolla.

Ojamon pisimmät yhtenäiset ohjausnarut

Kolmas louhintataso aukeaa 88 metrin syvyydessä ja oli aikanaan pääasiallinen louhintataso. Syvemmillä tasoilla sukelletaan harvemmin, koska tällaisille sukelluksille edellytetään tarkkaa sukellussuunnitelmaa ja erillisiä turvajärjestelyjä. Siellä on kuitenkin Ojamon pisin yhtenäinen ohjausnaru (1 700 metriä) ja mahdollista nähdä enemmän koskemattomia rakenteita kuin matalammilla tasoilla. Kaivoksen syvin varsinainen louhintataso on 138 metrin syvyydessä, vaikka kiskokuilua onkin kaivettu aina 238 metrin syvyyteen.

Kaikille avoin sukelluskohde

Toimintaa lammella pyörittää 26.7.2024 alkaen Ojamon Kaivossukeltajat ry, joka järjestää sukellustapahtumia kaiken tasoisille sukeltajille. Omaehtoinen sukeltaminen kaivoksessa ei ole sallittua. Toimintaa ohjaavat tarkat säännöt, sillä kaivoslammen ensisijaisia käyttäjiä ovat merenkulun turvallisuuskoulutuskeskus Meriturva ja sukellusalan ammatillista koulutusta tarjoava Länsi-Uudenmaan koulutusyhtymä Luksia.

Sukeltaja Ojamon pystykuilussa
Pystykuilusta näkymä 28 metrin tasolta alas 58 metrin tasolle.

Turvallisuuden kannalta keskeistä on, että sukellukset toteutetaan sukeltajan koulutuksen ja kokemuksen puitteissa vallitsevat olosuhteet huomioon ottaen. Kansainvälisesti hyväksyttyjen koulutusjärjestöjen kautta saatu luokitus määrittelee reunaehdot sukelluksen suunnittelulle. Tämän lisäksi tapahtumajärjestäjä arvioi, onko suunnitelma linjassa sukeltajan kokemuksen ja olosuhteiden kanssa.

Sukeltaminen Ojamolla on helppoa ja mukavaa. Parkkipaikka sijaitsee aivan kaivoslammen vieressä, ja vaatteet vaihdetaan lämmitetyissä kopeissa. Ojamo on ympärivuotinen sukelluspaikka, ja talvella turvallisuutta parantaa pumpuilla sulana pidettävä avanto. Sukeltaminen tapahtumissa vaatii Ojamon Kaivossukeltajien jäsenyyden, ja tapahtumiin ilmoittaudutaan omilla jäsentunnuksilla. Ellei sopivaa tapahtumaa löydy, tapahtumajärjestäjiin voi olla yhteydessä yhdistyksen Facebook-sivujen kautta tai suoraan sähköpostilla.

Lähteet: Wikipedia, GTK Hakku

Artikkeli on julkaistu Sukeltaja-lehdessä 4/2024.

Ari Linna

Tutustu tekijään

Ari Linna on klaukkalalainen sukelluskuvaaja, jonka suosikkikohteet ovat kiven sisällä.

– Kaivoksissa kuvaamisesta tekee kiehtovaa kristallin kirkas vesi, josta Suomen järvissä pääsee harvoin nauttimaan. Koska luolissa ei ole lainkaan luonnonvaloa, valaisu täytyy suunnitella erikseen. Mukaan tarvitaan valomiehiä, ja malli on eduksi, jotta kuviin saadaan mittasuhdetta.

Ari on menestynyt sukelluskuvakilpailuissa ja toiminut myös kilpailujen tuomaristossa. Hänen valokuvanäyttelynsä, Sukellus hylättyihin kaivoksiin, on nähtävillä Tytyrin Elämyskaivoksessa Lohjalla.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Haapaluoman louhos

    Lakeudelle – Etelä-Pohjanmaan sukelluskohteita

    Sukella Suomessa

    Vaikka Etelä-Pohjanmaa on tasaista peltomaisemaa lähes silmänkantamattomiin ja merelle on paikoin matkaa, pyörii sukellustoiminta mukavasti myös erilaisten louhos-, kaivos- ja monttukohteiden ansiosta. Tähän juttuun on koottuna joitakin Lakeuden Sukeltajien kotikohteita.

  • Tornator 120 vuotta merellä ja sukeltajien palveluksessa

    Sukella Suomessa

    "Nään vanhan Tornatorin yhä vielä mielessäin, kun sillä silloin matkaan lähdit lapsuusystäväin", lauloi Junnu Vainio kappaleessaan Albatrossi. Myös kaima Tornator I on kulkenut pitkän ja vaiherikkaan matkan hinaajasta sukellustukialukseksi, joka…

  • osa Suomen kartasta jossa sukelluskohteita merkittynä

    Sukelluskohteet kartalla

    Ajankohtaista, Sukella Suomessa

    Suomessa on paljon sukellettavaa, mutta miten löytää itselle sopivia kohteita? Mistä pääsee veteen, ja millaiset olosuhteet kohteella on? Uusi sukelluskohdekartta kokoaa runsaasti tietoa yhteen paikkaan.