Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Tervetuloa sukellusseuraan – koulutustaustasta riippumatta!

Oletko suorittanut sukelluskurssisi jossain muualla kuin Sukeltajaliiton alaisessa sukellusseurassa? Mietitkö, voitko liittyä sukellusseuran jäseneksi tällä koulutustaustalla? Ei hätää, kaikki sukeltajat ja sukelluksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan, riippumatta siitä missä sukelluskursseja on suoritettu!

Teksti
Mika Rautiainen
Kuvat
Pauli Sorsakari
sukeltaja kelluu järvellä

Sekä Suomessa että maailmalla sukelluskoulutukselle on useita eri kattojärjestöjä. Sukeltajaliitto on CMAS:n jäsen. CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) on kansallisten sukellusliittojen kansainvälinen yhteenliittymä. CMAS:n toimintaan kuuluu sukelluslajien kilpailutoiminta, sukeltamiseen liittyvä kansalaistiedetoiminta sekä snorkkelisukellus-, vapaasukellus- ja laitesukelluskoulutus.

Sukeltajaliitto edustaa lisäksi Suomessa AIDAn (Association Internationale pour le Développement de l’Apnée) vapaasukelluskilpailu- ja -koulutustoimintaa sekä DANin (Divers Alert Network) ensiapukoulutustoimintaa. Sukeltajaliitto kouluttaa näiden järjestöjen kouluttajia, ja seurojen tarjoama sukeltajakoulutus tapahtuu useimmiten näiden koulutusjärjestöjen kursseilla. Kaikki ovat kuitenkin tervetulleita seurojen jäseniksi, koulutustaustasta riippumatta. Sukeltajan polulla on myös mahdollista jatkaa eteenpäin toisenkin koulutusjärjestön kursseilla, kuin mitä kautta ensimmäiset kurssit on suoritettu.

Kaikki ovat tervetulleita!

Sukeltajaliiton jäsenseurat, yhteisöjäsenet ja henkilöjäsenet sitoutuvat noudattamaan liiton eettisiä ohjeita ja edistämään tasa-arvoa ja tasapuolisia toimintatapoja. Kaikki sukelluksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita toimintaan ja jäsenyyteen riippumatta iästä, etnisestä taustasta, sukupuolesta, uskonnosta, maailmankatsomuksesta tai sukelluskoulutustaustasta.

Kansainvälisesti yleisesti tunnettujen koulutusjärjestöjen sukeltajakortit antavat mahdollisuuden sukeltaa korttia vastaavalla tasolla, myös seuratoiminnan yhteydessä. Toki suomalaisiin olosuhteisiin täytyy perehtyä Dive Leaderin tai kouluttajan ohjauksessa, jos kortti on suoritettu erilaisissa olosuhteissa. Sukelluskurssin pääsyvaatimukset täyttävät henkilöt voivat osallistua koulutukseen tasapuolisesti. Jatkokoulutukseen voi osallistua minkä hyvänsä kansainvälisesti hyväksytyn sukelluskoulutusorganisaation antaman riittävän tasoisen pohjakoulutuksen perusteella.

Sukeltajaliitolla on 133 jäsenseuraa ympäri Suomen. Seuran jäsenenä voit mm. harrastaa useita sukelluksen lajeja, käydä seuran retkillä ja reissuilla, täyttää sukelluspullosi, osallistua kursseille ja tapahtumiin, kilpailla ja monesti vuokrata tai lainata varusteita. Ennen kaikkea sukellusseurasta löydät samanhenkisen harrastusporukan.

Oletko sukelluskouluttaja? Lue, miten muiden koulutusjärjestöjen kouluttajat voivat toimia CMAS-ympäristössä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Haapaluoman louhos

    Lakeudelle – Etelä-Pohjanmaan sukelluskohteita

    Sukella Suomessa

    Vaikka Etelä-Pohjanmaa on tasaista peltomaisemaa lähes silmänkantamattomiin ja merelle on paikoin matkaa, pyörii sukellustoiminta mukavasti myös erilaisten louhos-, kaivos- ja monttukohteiden ansiosta. Tähän juttuun on koottuna joitakin Lakeuden Sukeltajien kotikohteita.

  • Tornator 120 vuotta merellä ja sukeltajien palveluksessa

    Sukella Suomessa

    "Nään vanhan Tornatorin yhä vielä mielessäin, kun sillä silloin matkaan lähdit lapsuusystäväin", lauloi Junnu Vainio kappaleessaan Albatrossi. Myös kaima Tornator I on kulkenut pitkän ja vaiherikkaan matkan hinaajasta sukellustukialukseksi, joka…

  • osa Suomen kartasta jossa sukelluskohteita merkittynä

    Sukelluskohteet kartalla

    Ajankohtaista, Sukella Suomessa

    Suomessa on paljon sukellettavaa, mutta miten löytää itselle sopivia kohteita? Mistä pääsee veteen, ja millaiset olosuhteet kohteella on? Uusi sukelluskohdekartta kokoaa runsaasti tietoa yhteen paikkaan.