Kaikkien lajien kisahuumaa
Finnish Super Open 2022 oli mahtava, yhteisöllinen sukelluslajien yhteistapahtuma pitkän korona-ajan eristäytymisen jälkeen. Sen lisäksi, että kisoissa ratkottiin Suomen mestaruuksia, siellä tehtiin eri lajeissa sekä henkilökohtaisia että Suomen ennätyksiä. Esittelyssä oli myös Suomessa kokonaan uusi laji, tarkkuusammunta.

Ajatus yhteiskisoista lähti alun perin itämään Sukeltajaliiton urheiluvaliokunnassa jo paria vuotta aiemmin. Kisapaikaksi valikoitui Tampereen Uintikeskus sopivien puitteiden vuoksi: yksi 50 metrin allas, toinen 25 metrin allas sekä hyppyallas uppopalloa varten. Monessa uimahallissa hyppyallas on osa pitkää allasta, ja samaan altaaseen ei voida keskittymistä vaativia lajeja laittaa melskeisemmän uppopallon kanssa.
Kisoja isännöi 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Tampereen Urheilusukeltajat.
– Nähdäkseni kaikkien lajien kisat sujuivat valtavan hyvin. Se kertoo vahvasta osaamisesta, mitä eri lajeissa on hoitaa järjestelyjä. On ollut mahtava seurata eri lajeja. Kaikki meni seurankin puolesta mukavasti: meillä on sitoutunutta porukkaa organisoimaan ja hoitamaan sovittuja hommia, kiitteli seuran puheenjohtaja Niilo Rautionmaa.
Räpyläuinnissa ennätyksiä ja edustuksia
Räpyläuinnin maajoukkuevalmentaja Antero Hammar oli koko tapahtuman pääorganisaattori ja vastasi samalla oman lajiryhmänsä kisan organisoinnista.
– Räpyläuinnissa tehtiin monta henkilökohtaista ennätystä ja kymmenen Suomen ennätystä, joista yksi miesten, kolme B-poikien, yksi B-tyttöjen ja viisi C-tyttöjen. Siinä mielessä kisat meidän lajin osalta onnistuivat tosi hyvin! Tapahtuma sujui suunnitellusti, osallistujia toki olisi kaivattu lisää yksilölajeihin. Myös ulkomailta tuli lopulta vähemmän osallistujia kuin alun perin odotimme, hän kertoo. Räpyläuintiin osallistui yksi joukkue Kroatiasta ja kaksi Virosta.
SM-tulosten perusteella valittiin edustajat myös kansainvälisiin arvokisoihin.
– Nuorten EM-kisoihin Puolaan lähtevät Juho Herva, Aino-Elina Kitinoja, Ilona Ivanova, Nina Sundberg ja Minttu Mikkonen. Siitä on kulunut aikaa reilu 10 vuotta, kun viimeksi meiltä on viimeksi lähtenyt nuoria edustamaan arvokisoissa Suomea räpyläuinnissa. Lisäksi Laura Lähteenkorva lähtee aikuisten MM-kisoihin Kolumbiaan, Antero Hammar kertoo.

Kuva: Sari Nuotio
Uppopallossa pelattiin finaalipelit
Uppopallossa pelattiin 1. divisioonan ja SM-sarjan finaalit sekä juniori-/naistensarjan viimeinen kierros. 1. Divisioonan voiton vei PSK Kupla, SM-kultaa otti Hämeenlinnan Sukeltajat, hopeaa WestCoast UWR ja pronssia UrSuk.
– Uppopallon finaalithan ovat aina kauden kohokohta ja sopivat kyllä hyvin näihin kisoihin. Itse tapahtuma kokonaisuutena oli hieno osoitus yhteistyöstä, sillä ei ole kovin helppoa saada kaikkia lajeja samaan halliin samaan aikaan, toteaa uppopallon lajiryhmän puheenjohtaja Hannu Ahonen.
– Jatkoa ajatellen olisi varsin luontevaa saada tapahtumaan uppopallon osalta kansainvälinen avoin turnaus; se sopisi tapahtuman luonteeseen ja nimeenkin hyvin. Tapahtumalla olisi varaa hieman suurentuakin ja osallistujia mahtuisi kyllä varmasti eri lajeihin lisää, hän pohdiskelee.
Sukelluskalastajat esittelivät oman hallilajinsa
Kisatapahtumassa kilpailtiin ensimmäistä kertaa tarkkuusammunnassa, josta voi hyvin tulla uusi hallilaji kalastukseen.

– Sukelluskalastajille avovesikausi on sesonkiaikaa, ja pitkän talven jälkeen pitäisi olla heti kisakunnossa, niin tarkkuusammunta voisi hyvin toimia sopivana lajina meille talvikaudelle, kertoo kisan säännöt kehittänyt Ville Lahikainen.
Kilpailu käytiin hyppyaltaan pohjalle tehdyllä radalla: lähtö oli altaan toisesta päädystä, josta piti sukeltaen edetä ampumapaikalle. Pohjaan ankkuroidussa taulussa oli viisi maalia, joista piti saada viidellä laukaisukerralla tulos.
Oli hienoa, että tarkkuusammuntaa rohkaistuivat kokeilemaan myös muiden lajien harrastajat – Hydromanian uppopallojoukkueesta useampi oli ilmoittautunut kilpailuun, ja osa piteli ensimmäistä kertaa harppuunaa kädessään.
Kilpailutilanteessa ajankäytön suhteen tuli haasteita, sillä harppuunan lataamisen opettelu yhdeltä istumalta muutamassa hetkessä ei ollut helppo tehtävä. Hienoja osumia kuitenkin tuli, ja ilman aikasakkoa olisi suurimmat pisteet kahminut Hydromanian Tuomas Sovanen. Kilpailun voitti Jukka Rapo, toiseksi tuli Tuomas Huhtaniska ja kolmanneksi Juha Siitonen.
Vapaasukelluksessa kisattiin pitkän tauon jälkeen
Vapaasukelluksessa kilpailijoita oli parisenkymmentä, joista monet osallistuivat useampaan lajiin. Mestaruuksista kisattiin neljässä lajissa: STA (staattinen hengenpidätys), DYN (pituussukellus monoräpylällä), DYNB (pituussukellus stereoräpylöillä) ja DNF (pituussukellus ilman räpylöitä). Kilpailuun osallistui myös muutama virolainen vapaasukeltaja. Yksi Suomen ennätys tehtiin, kun Ossi Peltola saavutti DYNB:ssä 200 metrin tuloksen.
– SM-kisat ovat jääneet välistä nyt kahtena vuonna peräkkäin koronan vuoksi. Myös maailmalla kisoja on jäänyt paljon pitämättä, ja lajia kuten montaa muutakin on korona aika lailla runnonut. Siksipä olikin mahtavaa päästä taas pitkästä aikaa näkemään porukkaa tositoimissa, hehkuttaa vapaasukelluskisojen vastuuhenkilö Simo Kurra vapaasukelluksen lajiryhmästä.
– Hiemanhan tapahtumaa verotti osallistujamäärän näkökulmasta edelleen korona mutta myös Ukrainan tilanne. Tapahtuman konsepti kuitenkin on hyvä – tästä on hyvä jatkaa ja kasvatella ehkä isompaakin spektaakkelia tulevaisuudessa. Anterolle suuri hatunnosto, ei ole ollenkaan yksinkertainen palapeli sovittaa joka lajin pieniä hienouksia yhteen.

Kuva: Päivi Luoma
Toiveissa jatkoa
Moni osallistuja mutta myös järjestäjät näkivät tapahtuman sellaisena, että siitä voisi tulla jos ei ihan jokavuotinen niin ainakin säännöllinen perinne. Finnish super openille tullaan varmasti näkemään vielä jossain vaiheessa jatkoa.
Artikkeli on julkaistu Sukeltaja-lehdessä 2/2022.