Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Osaatko merkata avannon oikein?

Perinteisesti avanto on merkitty sukelluksen päätyttyä havuilla. Tämä ei kuitenkaan enää riitä. Jääalueiden talvikäyttö on lisääntynyt, ja vakavien onnettomuuksien ja läheltä piti -tilanteiden vuoksi avantojen oikeaan merkitsemiseen on alettu kiinnittää enemmän huomiota.

Teksti
Mika Rautiainen
Kuvat
Tommi Pasanen
nainen sahaa avantoa jäähän

Kaikki halkaisijaltaan yli 40 cm:n avannot on merkittävä riippumatta siitä, onko avanto tarkoitettu sukellus-, talviuinti- vai kalastuskäyttöön. Avanto merkitään vähintään 1,2 metriä jään pinnasta ulottuvalla merkkisalolla, joka ei ole väriltään valkoinen. Salkoon on laitettava kaikkiin sivusuuntiin näkyvä vähintään 2 cm korkea heijastin.

kuva merkkisalosta avannossa

Suuret, yli 3 x 5 m avannot voidaan lisäksi merkitä talviuintipaikkojen edellyttämällä tavalla aidoilla, puomeilla tai lippusiimoilla ja heijastimilla.

Sukelluksen jälkeen voidaan jään kappaleet työntää takaisin avantoon, jolloin avanto jäätyy nopeammin.

Avantojen turvallisuus on avannon tekijän vastuulla.

Juttu on julkaistu Sukeltaja-lehdessä 1/2020.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • päätoimittajan kuva

    Tervetuloa vedenalaiseen maailmaan!

    Ajankohtaista, Puheenvuoro

    Uusi Sukeltaja-lehti kutsuu kaikki vedenalaisesta maailmasta kiinnostuneet kanssamme pinnan alle. Olitpa sitten konkari tai aloittelija, tai vasta lajista kiinnostunut, lehdestä löytyy sinulle paljon luettavaa sukellusharrastuksen eri alueilta. Lehteä tekevät sukeltajat…

  • osa Suomen kartasta jossa sukelluskohteita merkittynä

    Sukelluskohteet kartalla

    Ajankohtaista, Sukella Suomessa

    Suomessa on paljon sukellettavaa, mutta miten löytää itselle sopivia kohteita? Mistä pääsee veteen, ja millaiset olosuhteet kohteella on? Uusi sukelluskohdekartta kokoaa runsaasti tietoa yhteen paikkaan.