Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Tropiikin myrkylliset kaunottaret

Lämpimissä vesissä sukeltaja saattaa kohdata kauniita, mutta myrkyllisiä merten asukkaita, joita on syytä ihailla vain välimatkan päästä.

Teksti
Kristiina Karila
Kuvat
Sami Lindroos

Utelias lattapyrstökäärme

Lattapyrstökäärmeisiin kuuluva kiemurtelija osui Sami Lindroosin kameran linssin eteen Thaimaassa Similanin luonnonpuistossa.

– Merikäärme oli hakemassa selkeästi saalista, meni jokaisen kiven ja korallin tutkien. Se oli jo menossa hengittämään pinnalle, mutta taisi pelästyä minua ja palasi pohjalle. Lähti kuitenkin hetken päästä pinnalle. Lattapyrstökäärmeen voi kohdata myös maalla.

Käärme on hyvin myrkyllinen: myrkyllään se lamauttaa uhrinsa saalistaessaan. Ihmisiä kohtaan käärme ei ole aggressiivinen – utelias kylläkin. Purema on hengenvaarallinen ja vaatii välitöntä kuljetusta sairaalaan, jossa on saatavilla vastamyrkkyä.

Uninen skorpionisimppu

Filippiineillä kuvattu skorpionisimppu, vanhalta nimeltään skorpionikala, näyttää komealta, mutta on sekin myrkyllinen. Se lymyilee naamioituneena korallien keskellä, joten varomaton uimari saattaa astua sen päälle tai sukeltaja koskettaa epähuomiossa. Skorpionisimpun myrkky sijaitsee selkäevän piikeissä. Pistos on hyvin tuskallinen ja vaatii sairaalahoitoa.

– Kuvaustilanteessa odottelin, milloin kala avaisi suunsa. Näin sen haukottelevan heti sen kohdatessani, mutta sitten sain odotella ainakin vartin, ennen kuin se haukotteli uudestaan, Sami Lindroos kertoo.

Juttu on julkaistu Sukeltaja-lehdessä 2/2024.

Otitko hienon kuvan?

Haluamme esitellä Sukeltaja-lehdessä lukijoiden sukelluskuvia. Otitko kuvan, johon olet erityisen tyytyväinen? Oliko joku tietty sukellus erityisen mieleenpainuva? Kuvan ei tarvitse olla teknisesti täydellinen – haluamme myös oppia toisiltamme.

Lähetä kuvasi ja kerro sen tarina.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • sukeltaja on puhaltanut ilmarenkaan veteen

    Norpille kamera käteen ja veteen!

    Lapset ja nuoret, Sukelluskuvaus

    Nykylapset ja -nuoret ovat tottuneita kuvaamaan omilla älykännyköillään, mutta kameran vieminen veden alle tuo esiin uudet pulmat. Niitä voi lähteä ratkomaan järjestämällä norpille oman sukelluskuvauksen työpajan. Poimi tästä sukelluskuvaaja Jaakko…

  • sukeltaja avannon alla

    Avannon alla valo on pehmeää

    Sukelluskuvaus

    Talvikuvauksen ikonisimpia aiheita on sukeltaja avannon alla. Pinnalta jään alle tunkeutuva valo sekoittuu pohjan pimeyteen ja luo vahvan kontrastin kuvan ylä- ja alaosan välille. Talvella myös vesi on usein kirkasta.

  • sinisimpukoita

    Superliimaa Itämerestä

    Vesiluonto

    Olet sukeltamassa yhdellä Itämeren monista hylyistä ja laskeudut hitaasti sitä kohti poijunarua pitkin. Utuinen hylky muuttuu metri metriltä selkeämmäksi, kunnes näet sen koko kauneudessaan. Et kuitenkaan näe pelkästään puuta ja…