Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Elämäni sukelluskalastajana

Matti Pyykkö on sukelluskalastuksen kaiken nähnyt legenda. Monet kisat kolunnut kalastaja ei pidä kisamenestystä tärkeänä, vaan koko laji on hänelle, kuten monelle muullekin kalastajalle, tapa elää. Matti Pyykkö on kehittänyt lajia valtavasti ja tehnyt paljon töitä sen eteen, että CMAS:n arvokisoja on saatu järjestettäväksi myös Pohjoismaihin. Muun muassa tästä syystä hänet on valittu Vuoden sukeltajaksi 2021.

Teksti
Susanna Korkiatupa
Kuvat
Juha Siitonen

Kuinka sinusta tuli sukelluskalastaja?

Kokeneet vedenalaisen maailman esikuvani Stig ja Minna Gustavsson ottivat minut mukaan kesäkuiselle sukelluskalastusretkelle Sömmäröön saarelle. Vuosi oli 1996 ja Jukka Rapo oli auttanut minua hankkimaan ensimmäisen sukelluskalastukseen suunnitellun puvun Ranskasta. Porkkalan kirkkaat ja kampelaa kuhisevat vedet lumosivat minut saman tien.

Onko sukelluskalastus lajina muuttunut?

Sukelluskalastus oli silloin ja on edelleenkin fyysisesti rankkaa ja Suomen vedet edelleen jäätävän kylmiä. Lajimme perusteet eivät ole varsinaisesti muuttuneet mihinkään. Rannikkovesiltämme ovat vain kalat vähentyneet merkittävästi, ja se ei missään nimessä ole hylkeiden tai merimetsojen syytä. Suurin syy on ihmisen toiminnassa. Kalojen katoaminen on suurin muutos ja lajimme isoin haaste tänä päivänä. Positiivinen muutos on taas, että vihdoin euroopanlaajuinen naisten sukelluskalastusbuumi on alkanut. Ensi kesän järvi-EM-kisoihin on osallistumassa ensimmäistä kertaa Suomesta naisten maajoukkue!

Oma kilpaurasi on ollut merkittävä, mikä on ollut menestyksen salaisuus?

Elin vuosia elämää, jossa olin merellä (sukeltamassa, mutta haluan käyttää sanaa merellä, koska se kuvastaa paremmin kokonaisvaltaista suhdetta luontoon ja henkisyyteen) yli 150 päivää vuodessa, ja usein yksin. Tein valtavasti töitä sen eteen, että tällainen nomadi-elämä oli mahdollista. Sukelluskalastuskilpailut ovat luonnollinen osa tätä elämäntyyliä. Kisatapahtumat ovat osa elämäntapaamme, joten tärkeämpää kuin kisamenestys on tehdä yhdessä töitä sen eteen, että kisatapahtumat järjestetään parhaissa mahdollisissa paikoissa. Yleinen ilmapiiri on kannustava ja positiivisen eskapistinen, jotta kiireiset ihmiset saavat edes pienen mahdollisuuden kokea kokonaisvaltaista luonnon kosketusta. Tämä on juuri meidän lajimme parasta antia. Sukelluskalastus on kokonaisuus, jonka kautta saa mahdollisuuden kohdata luonnon todellisen ihmeen: vedenalaisen maailman toisen todellisuuden lapsesta vanhuuteen saakka. Vedenalainen maailma on ihmiskuntaa yhdistävä, pyhä olomuoto, jos vain ymmärtäisimme sen arvon. Jokainen sukeltaja tietää, miten helppoa on missä päin maailmaa tahansa keskustella toisen sukeltajan kanssa yhteisen intohimon asioista. Meillä sukeltajilla on tietenkin velvollisuus viestiä monipuolisesti merien tilasta ja tehdä itse kaikkemme niiden suojelun eteen.

Vedenalainen maailma on ihmiskuntaa yhdistävä, pyhä

olomuoto, jos vain ymmärtäisimme sen arvon.

Miten päädyit mukaan kehittämään lajin kilpailutoimintaa Suomessa?

Opiskelin 90-luvun alussa Espanjassa, missä opin kieltä jonkin verran. Kielitaito on ollut avainasemassa kansainvälisten hankkeiden ja tavoitteiden eteenpäin viemisessä. Espanja on sukelluskalastuksen suurmaa, ja kontaktit espanjalaisiin “ammattilaisiin” sekä joukkueen johtoon ovat muodostuneet vahvoiksi ja luotettaviksi lukuisten CMAS:n arvokisojen yhteydessä. Kisamatkat kestävät usein kahdesta kolmeen viikkoa, joten siinä on ollut hyvin aikaa tutustua toisten maiden edustajiin. Arvokisojen hakuprosessi ja toteutus on tullut opittua lukuisiin tapahtumiin itse osallistuneena. Liiton ja toiminnanjohtaja Sari Nuotion vahva ammattitaito on ollut tietenkin aina perustana kaikelle kansainväliselle toiminnalle.

Kerro jotain parhaita muistoja sukelluskalastajan uraltasi

Sukellus toiseen todellisuuteen, joka on nyt kestänyt jo 30 vuotta, on antanut minulle hyvin laajan käsityksen ihmisyydestä. Erilaisten totuuksien ja maailmojen kohtaaminen sukeltamisen kautta on ollut minun elämäni suunnalle tärkeää. Olen saanut ystävystyä hankolaisen ammattikalastaja Tagen kanssa. Olen viettänyt aikaa papuauusiguinelaisen paikallispoliitikon perheen kanssa. Olen juhlinut Semana Negraa Baskimaassa yksijalkaisen sukelluskalastaja Ivanin kanssa sekä sukeltanut Lofoottien Skorvan saarella olevien valaanpyytäjien ohjeistamana, heidän veteen dumppaamansa valaanraadon vieressä. Perspektiiviä ihmisyyteen on sukeltaminen tuonut. Tänä päivänä on usein valittava kahdesta puolesta nopeasti vain yksi totuus. Tähän ei pidä suostua – ihmisiä ja mielipiteitä on vaikka kuinka paljon. On ymmärrettävä iso kokonaisuus ja yritettävä kannustaa ihmisiä kuuntelemaan monenlaisia mielipiteitä ja totuuksia.

Mitä teet työksesi?

Kuten aiemmin mainitsin, nuorena tein valtavasti töitä sen eteen, että pystyin olemaan merellä lähes päivittäin. Luova ala ja oma valokuvausammattini 2000-luvun alussa antoi tähän erittäin hyvät mahdollisuudet. Silloin vielä luovasta duunista maksettiin hyvin, ja oli positiivista, että oli “persoonallisuus”. Nyt kaikki on tietysti muuttunut, mutta olen jääräpäisesti pitänyt itse kiinni omasta vakaumuksestani työelämässä. Se on ollut oikea ratkaisu. Tällä hetkellä toimin vaimoni Anna Erikssonin uuden W-elokuvan tuottaja ja elokuvaajana. On ollut hyvin merkittävää päästä mukaan tekemään uudenlaista elokuvailmaisua ihmisille, jotka haluavat kohdata jotain uutta.

Onko perheessäsi muita sukellusharrastajia?

Poikani Jooseppi, joka on kuvassa, keskittyy nyt kilpauintiin. Jos ei uintitekniikkaa opi lapsena, ei sitä oikein opi enää myöhemmin. Itse olen tästä hyvä esimerkki. Sukelluksen lajeissa on vähän haasteena se, ettei kilpailutoiminta ole vakavaa ennen teini-ikää.

Onko sinulla muita vapaa-ajan harrastuksia?

Tuo on hauska kysymys. Ei ole. Ja se on varmasti osa syy, miksi olen saanut vuoden sukeltaja -palkinnon: koska käytän ison osan ajastani pohjoismaisen sukelluskalastuskulttuurin edistämiseen. Autan myös jatkuvasti muiden Pohjoismaisten liittojen sukelluskalastuskomiteoiden tiedonsaantia kansainvälisissä asioissa. Tähän on tietysti tullut upea kehitys, kun Ville “Pyli” Lahikainen on valittu CMAS:n sukelluskalastuskomiteaan.

Olen hyvin otettu Sukeltajaliitolta saamastani isosta kunniasta. Työ jatkuu vedenalaisen maailman puolesta ja nuorten houkuttelemiseksi upean sukellusharrastuksen pariin!

Miten sukelluskalastuksen järviEM-kisojen valmistelut etenevät?

Koko kevään olemme tehneet duunia kisojen eteen. Suurin haasteemme on aina sama: tarvitsemme kisaveneitä. Toivon nyt lisää avustajia ja veneitä etenkin Itä-Suomesta, koska näillä polttoainehinnoilla on vaikea vaatia ihmisiä kuskaamaan veneitä kaukaa. Kuljetuksesta ja venevuokrauksesta maksetaan tietysti ok korvaukset. Elokuun jälkeen meillä on vielä Euro-Afrikan mestaruuskisat Tunisiassa ja kauden huipentumana PM-kisat Hitrassa, Norjassa.

Artikkeli on julkaistu Sukeltaja-lehdessä 2/2022.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Vapaasukeltaja Johanna Nordblad tekee maailmaennätystä jään alla sukeltamisessa.

    Maailmanennätysnaisella on missio

    Persoona, Vapaasukellus

    Vapaasukeltaja Johanna Nordblad, 45, sukelsi maaliskuussa 2020 103 metriä jään alla. Sukeltajaliitto palkitsi hänet Vuoden sukeltajana 2020, sillä Nordbladilla on poikkeuksellisen pitkä ja menestyksekäs urheilu-ura vapaasukeltajana. Lisäksi hän on tehnyt…

  • Elämäntapana sukellus

    Persoona

    Marko Niinistö on harrastanut sukellusta 26 vuotta. Sukelluksia on kertynyt noin 1000. Seura- ja liittoaktiivina sekä kouluttajana toimivalle miehelle itse laitesukellus ei ole tärkeintä, vaan rakkain asia harrastustoiminnassa ovat sen…

  • Perintönä pinnan alle

    Persoona

    Urheilusukelluskerho Delfin ry:n puheenjohtaja Petra Lehtineva on nuoresta iästään huolimatta harrastanut monipuolisesti sukellusta jo parikymmentä vuotta. Sukellusharrastus on hänelle rakas elämäntapa, jota tehdään yhdessä muiden sukeltajien kanssa.