
Vastuullisuus veden alle
Sukeltaja voi valinnoillaan tehdä harrastuksestaan kestävämpää. Ensiaskel kestävään sukellusharrastukseen on pysähtyä miettimään. Lajissa on paljon liikkuvia osia, ja usein on helppo tehdä nopeita, joskaan ei välttämättä kestävimpiä, valintoja varustehankinnoissa ja sukellusreissujen suunnittelussa.

Varsinkin harrastuksen alkuvaiheessa varusteita kannattaa pyrkiä ostamaan käytettynä. Varustehankintoja ei myöskään tarvitse tehdä kovin ripeästi, jos suurin osa sukelluksista on esimerkiksi seuran leirin yhteydessä, jolle on helppo vuokrata ja lainata varusteita. Seurojen vuokravarusteisiin kuuluu tyypillisesti laitepaketteja, ja joskus saatavilla on myös muun muassa räpylöitä ja painovöitä. Kun harrastukseen on tutustunut rauhassa, alkaa saada näppituntumaa siitä, mitä muita omia varustehankintoja kannattaa tehdä. Perusvälineet (maski, snorkkeli ja räpylät) kannattaa hankkia uutena sukellusliikkeestä, jossa kannattaa myös pyytää neuvoja sopivien varusteiden valinnassa.
Sukelluspuku on Suomen olosuhteissa lähes poikkeuksetta välttämätön varuste, ja sopivia lainapukuja ei aina ole saatavilla. Märkäpuku voi olla viisainta ostaa uutena, mutta käytettyjäkin pukuja voi löytyä. Käytettyjä kuivapukuja taas on tarjolla runsain mitoin nettikirppiksillä.
Osti varusteita käytettynä tai ei, kannattaa niitä sovittaa, käyttää ja säilyttää huolellisesti. Sukellusten jälkeen varusteet tulee huuhtoa, kuivata ja säilyttää huolellisesti, ja vikojen löytyessä kannattaa ensisijaisesti selvittää, voiko varusteet korjata tai korjauttaa. On kuitenkin myös hyvä muistaa, että turvallisuudesta ei tule tinkiä kestävän sukellusharrastuksen nimissä. Varusteita voi käyttää niin kauan, kun se on turvallista. Asianmukaisella huollolla tämä voi tarkoittaa vuosia, välineestä riippuen jopa kymmeniä vuosia. Hyvin ylläpidetyt varusteet voi myydä eteenpäin, kun kokee tarpeelliseksi päivittää varustekassiaan esimerkiksi harrastuksen muuttaessa muotoaan.
Sukellusreissuille otettava varustemäärä on hyvä myös harkita tarkkaan. Millaisia sukelluksia teen, ja montako sukellusta aion tehdä? Mitä varusteita ja varavarusteita kannattaa ottaa mukaan? Mitä varusteita reissun muut jäsenet ovat ottamassa mukaan? Pakkaa vain välttämättömät varusteet ja pieni huolto- ja paikkaussetti. Kevyesti pakatun auton päästöt ovat pienemmät kuin täyteen ahdetun. Kaikki reissuun otettu tavara tulee myös tuoda pois kohteelta.
Sukellusreissuja suunnitellessa kestävyysyhtälöön lisätään myös kohteelle matkustus. Kotimaankaan kohteet eivät useimmiten ole kotioven edessä, vaan vaativat mahdollisesti autoilun lisäksi myös veneilyä. Sukellustapahtuma ei koskaan ole ”sooloesitys”, joten kimppakyytejä kannattaa aina suunnitella ja tarjota.
Sukellusreissut kaukokohteisiin vaativat myös suunnittelua. Onko kyseessä sukellusloma vai loma, jolla mahdollisesti sukelletaan? Esimerkiksi kuivapukua ei kannata ottaa ”varmuuden vuoksi” mukaan. Yleensä pärjää sukellustietokoneella ja maskilla, mutta paikallisten sukellusliikkeiden tarjoamaa varustevalikoimaa kannattaa selvittää ennen reissua.
Vastuullinen kuluttaminen sukeltajan näkökulmasta on valintoja, harkintaa ja kommunikaatiota. Huolellinen suunnittelu on sukeltamisen olennainen osa, ja ympäristövaikutusten huomioon ottaminen on täysin mahdollista lisätä osaksi harrastusta.
Kirjoittaja, Elli Leinikki, on meribiologi ja tutkimussukeltaja. Ellin seura on Biosukeltajat ry.
Artikkeli on julkaistu Sukeltaja-lehdessä 1/2021.