Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Merileijonien leikki

Merileijonat, nuo vesien leikkisät koiranpennut, lienevät monen sukeltajan must see -listalla. Catalinan saari Kaliforniassa on yksi paikka, missä saattaa päästä piilosille näiden nopeiden veijareiden kanssa.

Teksti
Sami Lindroos
Kuvat
Sami Lindroos
sukeltavia merileijonia

Tämä oli kolmas kerta, kun pääsin sukeltamaan Catalinan saaren sukelluskohteissa. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2018 saari valikoitui kohteeksi oikeastaan vahingossa. Minulla oli silloin pari luppopäivää odottaessani jatkolentoja Meksikosta Eurooppaan, joten tilaisuus sukeltamiselle aukeni yllättäen.

Vähän kuin Norjassa

Minusta tuli heti Kalifornian rannikon sukellusfani. Vedenalainen luonto on siellä mielestäni hyvin erikoista ja erilaista, kuin mitä olin aiemmin kokenut. Lähinnä tulee mieleen Norja, missä myös kasvaa samantyyppistä korkeaa kelppimetsää. Veden lämpötila on kuitenkin Kaliforniassa huomattavasti korkeampi: kesäisin 20−24 °C ja talvisin 13−15 °C. Minulla on ollut mukana aina kuivapuku, mikä on ollut miellyttävää jokaisella kerralla.

kelppimetsää ja oranssi kala
Kirkasvärinen garibaldikala kelppimetsän siimeksessä. Kelppi kasvaa useiden kymmenien metrien korkuiseksi.

Veden lämpötilan vuoksi alueella saattaa olla ja on joskus nähtykin valkohaita, kuten myös muita haita. Yleisesti Catalinan saaren vesillä näkee monia garibaldikaloja, California sheephead -kaloja (Semicossyphus pulcher), isoja mustia meribasseja, hummereita, mustekaloja ja barrakudia.

Piilosilla

Mahdollisuus nähdä muitakin eläviä olentoja on hyvä, koska koko Kalifornian rannikon vedenalainen luonto on hyvin monipuolista. Viimeisimmällä sukelluksellani luokseni uiskenteli yllättäen iso, noin 50−60 yksilön lauma merileijonia, jotka olivat hyvin leikkisiä ja kontaktinhakuisia. Aktiivisimmillaan oli aina yksi merileijona päällä, sivulla tai takana ja ne leikkivät ”piilosta” sukeltajan kanssa. Yksi kävi tuntemukseni mukaan kokeilemassa reiden kohdalta hellästi myös kuivapukuni materiaalia luultavasti pohtien, mikä tämä heidän maailmaansa kuplitteleva vierailija on miehiään. Merileijonat ovat liikkeissään hyvin nopeita, minkä vuoksi ne ovat myös haastavia kuvattavia.

merileijoan katsoo kameraan
Zalophus californianuksesta käytetään yleisesti nimeä kalifornianmerileijona. Lajin suositeltu suomenkielinen nimi on tyynenmerenhylje.

Heppoja sukelluksia

Catalinan saaren sukellukset ovat yleisesti helppoja ja sopivat aloittelevillekin sukeltajille. Kelppimetsässä lieväksi haasteeksi muodostuivat kameran keräämät kasvit. Sukelluksia ei varsinaisesti ohjata, vaan useimmat sukeltajat ovat toisilleen tuttuja ja sukeltavat kimpassa. Sukelluspari löytyy varmasti vaivattomasti keskuksen henkilökunnan ottaessa nämä asiat huomioon ennen sukelluksia. Näkyvyydet veden alla ovat yleisesti hyviä, hieman vaihdellen kuitenkin vuodenajan tai myrskyjen myötä.

sukeltavian merileijonia

Vastinetta rahalle

Kalifornian rannikolla on monia sukelluspaikkoja − Montereyn alue on niistä kuitenkin ehkä suosituin. Catalinan saarella on monenlaista sukellustoimintaa, mutta itse olen käyttänyt paikallista Sundiver-sukelluskeskusta, joka tekee kolmen sukelluksen taktiikalla päiväreissuja Los Angelesin lähettyviltä. Keskus on hyvin kilpailukykyinen hinnoiltaan (päiväretki 165 USD), ja se tarjoaa matkan, sukellusten, ruoan ja virvokkeiden lisäksi mahdollisuuden nähdä matkan aikana veneestä myös valaita ja delfiinejä. Ajoittain keskus tarjoaa myös todella uniikkia mahdollisuutta sukeltaa toiminnassa olevan öljynporauslautan alla.

Kuivan maan nähtävyyksiä

Kalifornia tarjoaa monenlaista tekemistä ja erilaisia kokemuksia myös pinnan päällä. Roadtrip San Franciscon ja Los Angelesin välillä on legendaarinen maisemareitti, jonka varrelle osuu myös aiemmin mainittu Montereyn kaupunki.

Rannikko on hyvin lajirikasta aluetta; näin roadtripin varrella pinnan päällä muun muassa valtavia elefanttihylkeitä, kotkia, saukkoja ja merileijonia. Valassafarilla tuli nähtyä myös Risson delfifiinejä ja harmaavalaita. Montereyn valassafari on usein arvostettu maailman parhaaksi.

saukko ja lokkeja

Kaliforniassa voi nähdä myös jättimäisiä mammuttipetäjiä (giant sequoia tree) sekä Yosemiten kansallispuiston maisemia. Pelkästään Los Angelesista tai San Franciscosta löytyy varmasti jokaiselle jotain koettavaa.

Julkaistu on Sukeltaja-lehdessä 2/2023.

Sami Lindroos

Tutustu tekijään

Sami Lindroos on vantaalainen sukelluskuvaaja ja -kouluttaja. Hän kuvaa vedenalaista maailmaa sekä Suomessa että maailmalla.

− Kuvien kautta minulla on mahdollisuus näyttää vedenalaista elämää myös muille kuin sukeltajille. Haluan tuoda esille luonnon moninaisuutta ja samalla hälventää ennakkoluuloja ja pelkoja vedenalaiseen maailmaan liittyen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Neuenfels-hylyn keulaa, koralleja, mereneläviä

    Narvik – sotahylkyjen leposija

    Hylyt, Maailmalla

    Violetin, vihreän ja oranssin sävyjen väriloisto on vertaansa vailla, kun kookkaat hylyt toimivat kasvualustana erilaisille koralleille ja eliöille sekä suojana kaloille. Uteliaat puna-ahvenet, kirjavaselkäiset kampelat, partasuinen turska ja Norjalle tunnusomainen…

  • Tropiikin myrkylliset kaunottaret

    Sukelluskuvaus, Vesiluonto

    Lämpimissä vesissä sukeltaja saattaa kohdata kauniita, mutta myrkyllisiä merten asukkaita, joita on syytä ihailla vain välimatkan päästä.

  • sinisimpukoita

    Superliimaa Itämerestä

    Vesiluonto

    Olet sukeltamassa yhdellä Itämeren monista hylyistä ja laskeudut hitaasti sitä kohti poijunarua pitkin. Utuinen hylky muuttuu metri metriltä selkeämmäksi, kunnes näet sen koko kauneudessaan. Et kuitenkaan näe pelkästään puuta ja…