
Tornator 120 vuotta merellä ja sukeltajien palveluksessa
"Nään vanhan Tornatorin yhä vielä mielessäin, kun sillä silloin matkaan lähdit lapsuusystäväin", lauloi Junnu Vainio kappaleessaan Albatrossi. Myös kaima Tornator I on kulkenut pitkän ja vaiherikkaan matkan hinaajasta sukellustukialukseksi, joka kuljettaa Mikkelin Urheilusukeltajien kipparoimana retkikuntia Saimaan tummiin vesiin.

Hinaajasta kesähuvilaksi
Matka sai alkunsa vuonna 1905, kun Tornator-osakeyhtiö tilasi sen ensimmäiseksi hinaajaksi Saimaalle. Yhtiölle hinaajat olivat tuolloin elintärkeitä, sillä ne hinasivat puulauttoja ympäri Saimaata Imatran tehtaille raaka-aineeksi. Aikanaan laivojen tarve väheni ja Tornator pääsi ansaitulle eläkkeelle. Laiva siirtyi juvalaiselle lääkäri Rainer Nuutiselle ja hänen vaimolleen Pirkolle, jotka muokkasivat laivan huvialukseksi. Laiva sai uuden nimen, Wurnikka.
Kesähuvilasta sukellustukialukseksi
Vuonna 2000 Mikkelin Urheilusukeltajat osti laivan itselleen ja palautti sen alkuperäisen nimen Tornator I. Juhlallisissa ristiäisissä uutta nimeä kunnioitettiin laulamalla yhteislauluna Junnu Vainon Albatrossi, joka kertoo vanhasta Tornatorista.
Alus sai historiallisia perinteitä kunnioittaen uuden elämän sukellustukialuksena ja on siitä asti kuljettanut sukeltajia vedenalaisille tutkimusmatkoille, muun muassa Riuttasaareen, jossa sukeltajat hyppäävät laivan kannelta tutustumaan vedenalaisiin jyrkänteisiin. Siellä sijaitsee myös Saimaan syvin kohta, Käenniemen kaivo. Hieno kohde löytyy myös Kirnusaaresta, jonka rantaan upotettiin 2017 kaksi lotjaa sukeltajien ihmeteltäviksi.

Laivassa oli paljon työtä ennen kuin se oli valmis uuteen käyttötarkoitukseensa. Asuintilojen uusiminen, maalaus ja suuret rakenteelliset muutokset, kuten painolastiterästen hitsaaminen sekä lämmitysjärjestelmän ja sähköjen uusiminen, vaativat työn lisäksi paljon teknistä asiantuntemusta. Tornaattori oli jo tuolloin nykyisessä paikassaan Mikkelin vierasvenesataman paraatipaikalla, eivätkä turistit aina arvostaneet sukeltajien pyörittämää telakkaa, jossa rälläkkä lauloi ja vasarat iskivät sille tahtia.

Laivalla sattuu ja tapahtuu
Laivalla sattuu ja tapahtuu, mutta aina tilanteista on selvitty ja matka päätynyt turvallisesti kotisatamaan. Kippari Matti Vehmassalo tosin muistaa erään matkan, joka poikkeuksellisesti jäi kesken kytkimen rikkouduttua.
− Kerran matka jäi kesken Väätämönsalmessa ja paikalle oli hankittava vaihtokytkin. Aikataulussa ei pysytty, mutta tilanne saatiin hoidettua ja laiva turvallisesti kotisatamaan.
Pentti Korhonen muistelee toista erikoista tilannetta, kun laiva oli saapumassa satamalaituriin, mutta potkuri irtosi ja putosi pohjaan.
− Vauhtia ei pakittamalla enää saanut pois, joten ei auttanut muu kuin heittää köydet pollareihin.
Onneksi laiturin rakenne kesti, ja laiva pysähtyi ilman vaurioita. Potkuri löytyi seuraavana päivänä sukeltamalla, vaikka satamalahti oli ehtinyt mennä jäähän yön aikana.

Kesä Saimaalla
Tornator ei toimi pelkästään sukellustukialuksena, vaan myös monien matkailijoiden ja yritysryhmien virkistysaluksena. Alus on vuokrattavissa erilaisiin tilaisuuksiin, kuten virkistyspäiviin ja juhlaristeilyihin. Eräs matkustajien suosikkikohde on Astuvansalmen kalliomaalaukset, jotka ovat Pohjoismaiden laajin kalliomaalauskokonaisuus. Maalausten tekemisaikaan vedenpinta oli huomattavasti nykyistä korkeammalla, joten korkealle kallionseinämälle ikuistettu kokonaisuus näyttäytyy nykyihmisille entistä mahtavampana.

Olli Bastman rakastaa Saimaata ja nauttii laivalla seilaamisesta.
− Seilaaminen hyvässä seurassa tyytyväisten asiakkaiden kanssa on parasta. Tornator on ollut Mikkelissä 25 vuotta, ja sukeltajapolvet ovat vaihtuneet, mutta laivalla käy edelleen vieraita, jotka muistavat käyneensä laivalla junnuina.

Erityinen ja mieleenpainuva elämys on Vekaran hiekat, jossa kapteeni ajaa laivan suoraan rantahietikolle. Hyvä ruoka ja saunominen Suomen kauniissa kesäyössä on kokemus, joka ei himmene. Monet tulevatkin laivalle jo pelkästään sen takia vuodesta toiseen.

Mistä laivasta Junnu Vainio lauloikaan?
Junnu Vainion nuoruudessa Kotkassa kävi paljon höyrylaivoja, muun muassa Tornator ja Mercator. Moni Vainion nuoruuden ystävä lähti Mercatorin matkaan. Laulussa hän kuitenkin muutti Mercatorin Tornatoriksi riimittelyn vuoksi. Laulun Tornator matkasi valtameriä ja on jo romutettu. Hinaaja Tornator seilaa edelleen Saimaalla.
Tekniset tiedot
Alus on rekisteröity 30 henkilölle. Makuupaikkoja aluksessa on 18. Alus on varustettu sukellustukialukseksi ja sieltä löytyy lämmin- ja kylmävesi, kaasuliesi ja -uuni, grilli, jääkaappi, sauna, wc, aggregaatti, kompressori sekä täydellinen pelastus-, navigointi- ja yhteysvarustus.
Pituus: 22,95 m
Leveys: 4,95 m
Syväys: 2,10 m
Paino: 64 t
Kone: Scania 11 DSI-11
Telakka: Paul Walh&Co Varkauden telakka
Vuosi: 1905
Kotisatama: Mikkeli

Tutustu seuraan
Mikkelin Urheilusukeltajat ry on perustettu vuonna 1970. Seurassa voi harrastaa laitesukellusta, ja myös lapsille ja nuorille on toimintaa. Seurasta löytyy myös sukelluskalastajia ja Vapepa-sukeltajia. Seura tarjoaa jäsenilleen mm. retkiä ja reissuja kohteille, hallivuoroja talvikaudella, koulutusta ja talkoita.