Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Bongaa 50 tai 100 veden asukkia

Vedessä ja veden äärellä elää monenlaisia asukkeja, mutta monille meistä niiden maailma on kovin vieras. Veden elämä on usein pientä, vaatimatonta ja katseilta piilossa. Se on kuitenkin hyvin monimuotoista, ainutlaatuista, kaunista ja herkkää ja tarjoaa tutkijalleen paljon elämyksiä ja opittavaa. Tänä vuonna Sukeltajaliitto ry haluaakin kannustaa aivan kaikkia iästä, osaamisesta ja sukellustaustasta riippumatta suuntaamaan kulkunsa kimmeltävän järven, tyrskyisen merenrannan tai pulppuavan puron äärelle oppimaan uutta vesiluonnosta sekä vesieliöiden maailmasta ja lajistosta.

Teksti
Jaana Lahdenniemi
Kuvat
Jaana Lahdenniemi
Leväsiirat (Idotea balthica) vipeltävät vilkkaasti rakkohaurupuskien lomassa. Ne ovat melko pikkuruisia otuksia, vain sentin tai kahden mittaisia, joten niiden havainnointi vaatii tarkkaa silmää. Leväsiiroja voi tavata helpoiten Itämeren kallioisilla rannoilla, missä kasvaa runsaasti rakkohaurua ja muita makroleviä.

Sukeltajaliiton tiedevaliokunta järjestää vuonna 2025 kaikille avoimen lajintunnistushaasteen “Bongaa 50 tai 100 veden asukkia”. Haaste on kaikille avoin, ja se sopii ihan kaikille aiemmasta lajintunnistusosaamisesta riippumatta. Haasteen voi suorittaa myös sukeltamatta.

Haasteessa on kaksi sarjaa, “Bongaa 50 veden asukkia” ja “Bongaa 100 veden asukkia”. Haasteessa on tarkoitus havaita vuoden 2025 aikana 50 tai 100 suomalaista, vedessä tai vesistöjen äärellä elävää kasvia ja eläintä. Havaintoja saa kerätä selkärangattomista eläimistä, makrolevistä, kasveista, kaloista sekä muista selkärankaisista nisäkkäitä ja lintuja lukuun ottamatta.

bongaa 50 tai 100 -haasteen logo

Tee havainnot luontoa kunnioittaen

Lajeja saa bongailla esimerkiksi sukeltamalla, snorklaamalla, vapaasukeltamalla, vedessä kahlaamalla ja rannalta sekä veneestä käsin. Tarkkailu on kuitenkin tehtävä luontoa kunnioittaen. Eläimiä ei saa vahingoittaa, ja mahdollisen tarkastelun jälkeen ne tulee palauttaa takaisin alkuperäiseen paikkaansa. Lisäksi rauhoitettujen lajien keräily ja häiritseminen on luonnonsuojelulain nojalla kielletty. Kaikki havainnot tulee tehdä vuoden 2025 aikana Suomessa; sitä vanhempia tai ulkomailla tehtyjä havaintoja haasteeseen ei kirjata.

Kirjaa havainnot

Havainnot kirjataan tunnistuslomakkeelle, joka on ladattavissa sekä pdf- että excel-muotoisina. Lomakkeelle voit kirjata myös havaintopäivän ja -paikan.

Tunnistuslomakkeelle on listattu reilut 200 yleisintä selkärangatonta, makrolevää, kasvia ja selkärankaista sekä Itämerestä että makeista vesistä. Listaus on kuitenkin vain havainnoinnin tukena, ja myös listan ulkopuolisia havaintoja saa kirjata.

Koska monet varsinkin vedessä elävistä selkärangattomista on haastava tai mahdoton määrittää lajilleen asti, hyväksytään lomakkeelle myös mm. lahko-, heimo- ja sukutason määrityksiä. Kaikki hienot havainnot saa siten kirjata, eikä tarkoitus ole kilpailla lajintunnistusosaamisella!

Lähetä havainnot

Kun olet kerännyt valintasi mukaan joko 50 tai 100 veden asukkia kasaan, lähetä täytetty tunnistuslomake sähköpostitse Sukeltajaliiton toimistoon. Pdf-tiedostot voit lähettää valokuvana tai skannattuna.

Tämän lisäksi kannustamme kirjaamaan kaikki havainnot havaintopaikkoineen myös laji.fi tai inaturalist.fi -tietokantaan, jolloin ne tuovat jatkossakin biologeille ja tutkijoille arvokasta tietoa eri lajien levinneisyyksistä ja yleisyyksistä Suomessa.

Vuoden lopussa arvomme palkintoja kaikkien osallistuneiden kesken.

Bongauslomakkeet, oppaita tunnistamisen avuksi ja muuta materiaalia löydät Sukeltajaliiton materiaalipankista.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä Sukeltajaliiton nuorisopäällikköön heli.halava at sukeltaja.fi.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • päätoimittajan kuva

    Tervetuloa vedenalaiseen maailmaan!

    Ajankohtaista, Puheenvuoro

    Uusi Sukeltaja-lehti kutsuu kaikki vedenalaisesta maailmasta kiinnostuneet kanssamme pinnan alle. Olitpa sitten konkari tai aloittelija, tai vasta lajista kiinnostunut, lehdestä löytyy sinulle paljon luettavaa sukellusharrastuksen eri alueilta. Lehteä tekevät sukeltajat…

  • osa Suomen kartasta jossa sukelluskohteita merkittynä

    Sukelluskohteet kartalla

    Ajankohtaista, Sukella Suomessa

    Suomessa on paljon sukellettavaa, mutta miten löytää itselle sopivia kohteita? Mistä pääsee veteen, ja millaiset olosuhteet kohteella on? Uusi sukelluskohdekartta kokoaa runsaasti tietoa yhteen paikkaan.

  • Tropiikin myrkylliset kaunottaret

    Sukelluskuvaus, Vesiluonto

    Lämpimissä vesissä sukeltaja saattaa kohdata kauniita, mutta myrkyllisiä merten asukkaita, joita on syytä ihailla vain välimatkan päästä.