Siir­ry si­säl­töön

Ve­de­na­lai­sen maa­il­man eri­kois­leh­ti

Apua, maski huur­tuu!

Maski huur­tuu sil­loin täl­löin kai­kil­la su­kel­ta­jil­la. Jat­ku­vas­ti huur­tees­sa oleva maski vie su­kel­luk­ses­ta haus­kuu­den. Tässä muu­ta­mia toi­mi­via ja tur­val­li­sia ta­po­ja estää huur­tu­mi­nen.

Teks­ti
Heli Ha­la­va, Mika Rau­tiai­nen
Kuvat
Kris­tii­na Ka­ri­la
Lapsi, jolla on huurtunut maski kasvoila

Kä­sit­te­le uusi maski

Jos maski on uusi, tai jos vanha maski on ollut pi­dem­pään säi­ly­tyk­ses­sä, lasin si­sä­pin­taan on muo­dos­tu­nut ohut si­li­ko­ni­kal­vo. Tämä ai­heut­taa sen, että maski huur­tuu her­kem­min.

Kal­von voi pois­taa pe­se­mäl­lä lasin si­sä­pin­ta ham­mas­tah­nal­la. Käytä ta­val­lis­ta pe­rus­ham­mas­tah­naa. Gee­li­tah­na ei toimi, ja han­kaa­vat ham­mas­tah­nat voi­vat naar­mut­taa lasia. Le­vi­tä ham­mas­tah­na sor­mel­la lasin koko si­sä­pin­nal­le ja huuh­te­le sit­ten pois. Uu­del­le mas­kil­le ham­mas­tah­na­kä­sit­te­lyn saat­taa jou­tua uusi­maan muu­ta­man ker­ran par­haan tu­lok­sen ai­kaan­saa­mi­sek­si.

Sukellusmaskin voi puhdistaa hammastahnalla hankaamalla
Pe­rus­ham­mas­tah­na sopii mas­kin si­sä­pin­nan puh­dis­tuk­seen, ja kä­sit­te­lyn voi uusia tar­vit­taes­sa.

Kä­sit­te­le maski ennen su­kel­lus­ta

Ham­mas­tah­na­pe­sun jäl­keen­kin on hyvä kä­si­tel­lä maski huur­tu­mat­to­mak­si ennen jo­kais­ta su­kel­lus­ta. Kolme ylei­sin­tä tapaa estää huur­tu­mis­ta ovat:

Hen­gi­tä oi­kein

Jos maski on pesty ham­mas­tah­nal­la ja kä­si­tel­ty huur­tu­mat­to­mak­si ennen su­kel­lus­ta, mutta huur­tuu silti, voit ko­keil­la paria asiaa:

Älä kär­ven­nä lasia!

So­mes­ta löy­tyy vi­deoi­ta, jois­sa neu­vo­taan pois­ta­maan si­li­ko­ni­kal­vo mas­kin lasin si­sä­pin­nal­ta polt­ta­mal­la se sy­tyt­ti­mel­lä, tu­li­ti­kul­la tai kynt­ti­läl­lä. Tämä on kui­ten­kin huono ja tur­va­ton tapa, eikä sitä voi mis­sään ta­pauk­ses­sa suo­si­tel­la. Koska lasi on val­miik­si läm­pö­kar­kais­tu (T = Tempered-​merkintä la­sis­sa), kuu­men­ta­mi­nen hei­ken­tää lasin, jol­loin se voi ha­jo­ta ve­teen osues­saan. Su­kel­ta­ja­lii­tol­la ei ole tie­dos­sa, että Suo­mes­sa olisi vielä ta­pah­tu­nut tästä joh­tu­nei­ta lasin ha­joa­mi­sia, mutta maa­il­mal­ta ta­pauk­sia on tie­dos­sa usei­ta.

Älä myös­kään pese mas­kia as­tian­pe­su­ko­nees­sa. Ko­ne­pe­suai­neet si­säl­tä­vät vä­ke­viä ke­mi­kaa­le­ja, jotka voi­vat va­hin­goit­taa mas­kia, ja pe­su­ve­den kuu­muus voi hei­ken­tää lasia.

Jul­kais­tu on Sukeltaja-​lehdessä 3/2018.

Saa­tat olla kiin­nos­tu­nut myös näis­tä

  • yleisöä luennolla

    Dive Booth 2025 -​sukellusmessut

    Ajan­koh­tais­ta, Va­rus­teet

    Dive Booth 2025 -​sukellusmessut jär­jes­tet­tiin 29.3. Lah­des­sa nyt toi­sen ker­ran. Paik­ka oli muut­tu­nut viime vuo­des­ta: kä­ve­ly­mat­kan pääs­sä rau­ta­tie­a­se­mal­ta si­jait­se­va Asko-​talo tar­jo­si ti­la­vat puit­teet ta­pah­tu­mal­le. Noin 20 näyt­teil­lea­set­ta­jaa ja run­saat 200…

  • Val­kea­kos­kel­la voi nähdä en­ti­sai­ko­jen ras­kas­su­kel­ta­jan

    Va­rus­teet

    Val­kea­kos­ken ui­ma­hal­lin au­las­sa kä­vi­jän vas­taa­not­taa vai­kut­ta­va hahmo, Ii­sak­ki ni­mel­tään. La­si­vit­rii­niin on koot­tu näyt­teil­le 1900-​luvun alun ras­kas­su­kel­ta­jan va­rus­tus. Pu­vul­la on su­kel­let­tu to­den­nä­köi­ses­ti Val­kea­kos­ken ka­na­van rakennus-​ ja kor­jaus­töis­sä. Puku ty­kö­tar­pei­neen odot­ti va­ras­tos­sa…