Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Kun merenneidot pulahtivat sukellusseuraan

Espoon Leppävaaran uimahallin ryhmäpukuhuoneista kuuluu sunnuntai-iltana iloinen puheensorina. Lattialle on levitetty värikkäitä pyrstöjä, ja niiden sisään sovitellaan monoräpylöitä. Pukkarin reunoilla lämmitellään ja venytellään, joku viimeistelee meikkiä tai asettelee peruukkia peilin edessä. Kun kello tulee 19:40, hyppyaltaan reunalla on merenneitoja, laitesukeltajia, uimareita ja norppia − jokainen valmiina nauttimaan vedestä omalla tavallaan.

Teksti
Anna Tomppo
Kuvat
Pekka Tuuri ja Espoon Dyykkarit ry
pyrstöuinnin harrastajat valmistautuvat altaan reunalla
Merenneidot eli pystösukeltajat valmistautuvat treeniin seuran hallivuorolla. Takarivissä vasemmalta oikealle Tiina Aatola ja Ida Oinonen, edessä Anna Tomppo, Pirita Lemponen ja Anna Anttilainen. Kuva: Espoon Dyykkarit ry

Espoon Dyykkarit ry on sukellusseura, jossa on koulutettu laitesukellusta, norppakursseja ja ensiaputaitoja jo 24 vuotta. Viimeisen kahden vuoden aikana seuran lajikirjoon on vakiintunut myös uusi laji: pyrstösukellus. Vuonna 2024 seurassa järjestettiin kolme PADI Mermaid -kurssia ja yksi PADI Advanced Mermaid -kurssi, joka on edistyneen tason kurssi, ja antaa valmiudet sukeltaa myös avovedessä. Seurassa on tänä vuonna valmius järjestää myös PADI Mermaid Instructor -koulutuksia. Kansainvälisestikin kouluttajien kouluttajia on edelleen vähän, joten mahdollisuus pätevöityä pyrstösukelluskouluttajaksi kotimaassa tuo uutta potentiaalia lajin kehittämiseen Suomessa.

Pyrstösukeltajat ovat viikoittainen näky seuran hallivuorolla Leppävaarassa, ja avoveteen luokitettuja pyrstösukeltajia oli mukana viime kesänä myös seuran perinteisellä kesäleirillä Pohjois-Karjalan kirkkaissa vesissä. Pyrstösukeltajien leiriohjelmaan kuului hupisukeltamista, suppailua, rentoutumista telttasaunan löylyissä sekä vedenalaiset valokuvaukset. Iltaa vietettiin yhdessä seuran laitesukeltajien kanssa syöden ja rupatellen.

kaksi merenneitoa istuu rannalla
Elsa Kuusela Silvasti ja Anna Tomppo Espoon Dyykkarien kesäleirillä.
Kuva: Pekka Tuuri

Uusi väylä sukelluksen pariin

Pyrstösukellus houkuttelee vesiharrastuksen pariin myös ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten olisi keksineet kokeilla sukeltamista tai miellä itseään vesipedoiksi. Kuka tahansa, joka kaipaa elämäänsä ripauksen heittäytymistä ja hauskuutta, voi löytää lajista oman juttunsa.

Moni hakee pyrstösukelluksesta hetken irtiottoa. Hengenpidätys ja sulava liike rauhoittavat hermostoa ja nollaavat ajatukset. Toiselle laji on liikunnan iloa ilman suorittamista, kolmas taas innostuu yhteisöllisyydestä, puvuista ja luovasta ilmaisusta. Aiempaa sukellustaustaa ei pyrstösukelluskurssille osallistumiseen tarvita – riittää, että on halu kokeilla, ja että pystyy uimaan ja kellumaan jonkin aikaa.

Mitä hyötyä kurssista on?

Pyrstösukellus on oma sukelluslajinsa, joka vaatii samalla lailla teorian ja käytännön opiskelua kuin laite- ja vapaasukelluskin. Koska moni lasten uimakoulu tarjoaa merenneitouinnin harrasteryhmiä, saattaa syntyä mielikuva, että samannäköisillä varusteilla harrastettava pyrstösukellus olisi ”lasten leikkiä”. Pyrstösukellus voi ehdottomasti olla leikkimistäkin, mutta tekniikoiltaan ja harrastuskäytännöiltään se on lähempänä vapaasukellusta kuin uintia.

On myös huomionarvoista, että merenneitouintia harrastetaan tyypillisesti ohjatuissa uintiryhmissä. Pyrstösukelluksen luokituskortti taas on vähän kuin auton ajokortti. Se osoittaa, että harrastajalla on vapaus ja kyky sukeltaa parin kanssa omatoimisesti − turvallisesti ja hyviä hengenpidätyslajin harrastuskäytäntöjä noudattaen. Luokituskortti mahdollistaa myös oman sukellusvakuutuksen hankkimisen, ja luokituskortti on jo monella toimijalla edellytyksenä sukellusretkille osallistumiseen pyrstön kanssa.

Pyrstösukelluskursseilla käydään läpi sukeltamisen fysiologiaa ja fysiikkaa, eli miten keho käyttäytyy veden alla ja miksi asiat tehdään juuri tietyllä tavalla. Harjoituksiin kuuluu myös pelastautumista ja parin auttamista mahdollisessa hätätilanteessa. Jokainen oppii paitsi sukeltamaan itse, myös huolehtimaan toisista vedessä.

Toki koulutukseen kuuluu myös kaikki se, mikä tekee lajista niin lumoavan: merenneitokulttuuri ja näyttävät temput. Kun kaikki nämä asiat yhdistetään, sukeltaminen näyttää ja tuntuu suorastaan maagiselta.

merenneito veden alla
Pyrstösukeltaja tarvitsee hyvät vapaasukellustaidot voidakseen sukeltaa avovedessä turvallisesti. Elsa Kuusela Silvasti sukeltaa Espoon Dyykkarien kesäleirillä. Kuva: Pekka Tuuri

Sukellusseurojen vastuu turvallisen harrastamisen edelläkävijöinä

Kuten laitesukelluksen, myös pyrstösukelluksen harrastaminen edellyttää Espoon Dyykkareissa virallista sukellusluokitusta. Näin varmistutaan siitä, että sukeltaja varmasti hallitsee asianmukaiset harrastuskäytännöt.

Huoli turvallisuudesta ei ole tuulesta temmattu. Uimahalleissa yhä useammin vuokrataan ja myydään pyrstöjä kävijöiden käyttöön, mutta ilman koulutusta ja ohjausta kokeilu voi muuttua vaaratilanteeksi. Viime aikoina keskustelua on herättänyt ns. “villi vapaasukeltaminen” uimahalleissa, eli ilmiö, jossa pidätetään hengitystä ilman koulutusta tai koulutetun sukellusparin asianmukaista valvontaa. Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta (Loula 16.4.2025), ja artikkelissa nostettiin esiin hengenpidätyksen aiheuttamat toistuvat riskitilanteet uimahalleissa.

Sukelluspiireissä hiljattain nousi puheenaiheeksi myös Kiinassa huhtikuun lopulla sattunut onnettomuus, jossa akvaariossa esiintynyt merenneito oli tajuttomana pinnan alla kaksi minuuttia ennen kuin hätätilanne huomattiin ja sivullinen työntekijä sai tuotua esiintyjän pintaan. Esiintyjällä ei ollut turvasukeltajaa.

merenneitoja altaassa
Merenneitoja harjoittelemassa hallivuorolla. Kuvassa vasemmalta myötäpävään Pirita Lemponen, Ida Oinonen, Anna Tomppo, Tiina Aatola ja Anna Anttilainen.
Kuva: Espoon Dyykkarit ry

Sukellusseuroilla on tärkeä rooli pyrstösukelluksen turvallisuuskeskeisen kulttuurin luomisessa. Kun pyrstöilytoimintaa järjestetään seuroissa sertifioitujen pyrstösukelluskouluttajien vetämänä ja omatoimiharrastajilta edellytetään luokituskorttia, syntyy harrastusympäristö, jossa oma ja harrastuskaverin turvallisuus on sisäänrakennettu arvo. Jos yhä useampi seura ottaisi pyrstösukelluksen osaksi aikuisten ja lasten kurssivalikoimaa, se ei pelkästään rikastuttaisi seurojen toimintaa, vaan voisi karsia hengenpidätykseen liittyviä vaaratilanteita ja villiä vapaasukeltamista.

Myös uimahallit ovat avainasemassa turvallisuuskulttuurin muovaamisessa. Pyrstösukelluksen tai merenneitouinnin kokeilujen järjestäminen yhteistyössä sukellusseurojen ja uimakoulujen kanssa olisi paitsi turvallisempi, myös innostavampi tapa houkutella ihmisiä lajin pariin kuin pelkkä välineiden tarjoaminen omatoimiseen käyttöön.

Anna Tomppo toimii kotiseurassaan Espoon Dyykkareissa PADI Mermaid Instructor Trainerina.
Kuva: Anna Tompon arkisto
Logo Espoon Dyykkarit ry

Tutustu seuraan

Espoon Dyykkarit ry on perustettu vuonna 1991. Seura tarjoaa toimintaa sukelluksen parissa koko perheelle. Se järjestää säännöllisesti mm. retkiä, leirejä ja sukellusmatkoja ja tarjoaa laitesukelluskoulutusta, norppa- ja snorklaustoimintaa lapsille ja nuorille sekä pyrstösukellustoimintaa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Kouluttajat vedessä

    Kouluttajakurssi osana seuran muuta toimintaa

    Sukellusseurat, Taidot

    Riihimäen Urheilusukeltajat on toteuttanut laitesukelluskouluttajien peruskurssia (M1 eli CMAS *Instructor) uudella tavalla. Kouluttajaoppilaat saivat vetovastuun seuran laitesukelluksen peruskurssista aina markkinoinnista aikataulutukseen ja käytännön opetukseen asti.

  • sukeltaja pinnan alla

    Jyväskylä heitti Avovesihaasteen

    Sukella Suomessa, Sukellusseurat

    Jyväskylän Sukeltajat ry viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi seura haluaa tarjota kaikille sukeltajille hauskaa kesäpuuhaa avovesihaasteen merkeissä. Sukella historiantäyteiselle matkalle Laukaan Siikajärven syvyyksiin, ratkaise haasteet ja opi uutta vedenalaisesta…

  • sukeltajat näyttävät ok- merkkiä pinnalla

    Naisten sukellusreissuille on kysyntää

    Sukella Suomessa, Sukellusseurat

    Keskiviikkoiltana Herttoniemen satamassa käy iloinen puheensorina ja sukellustukialusta valmistellaan parin yön reissua varten. Sukellusseura H2O:n Deko-aluksella ollaan lähdössä helatorstaiviikon reissuun merelle. Aallonmurtajalle muutaman metrin päähän veneestä pesän tehnyt tiirapariskunta hieman…