Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Apua, maski huurtuu!

Maski huurtuu silloin tällöin kaikilla sukeltajilla. Jatkuvasti huurteessa oleva maski vie sukelluksesta hauskuuden. Tässä muutamia toimivia ja turvallisia tapoja estää huurtuminen.

Teksti
Heli Halava, Mika Rautiainen
Kuvat
Kristiina Karila
Lapsi, jolla on huurtunut maski kasvoila

Käsittele uusi maski

Jos maski on uusi, tai jos vanha maski on ollut pidempään säilytyksessä, lasin sisäpintaan on muodostunut ohut silikonikalvo. Tämä aiheuttaa sen, että maski huurtuu herkemmin.

Kalvon voi poistaa pesemällä lasin sisäpinta hammastahnalla. Käytä tavallista perushammastahnaa. Geelitahna ei toimi, ja hankaavat hammastahnat voivat naarmuttaa lasia. Levitä hammastahna sormella lasin koko sisäpinnalle ja huuhtele sitten pois. Uudelle maskille hammastahnakäsittelyn saattaa joutua uusimaan muutaman kerran parhaan tuloksen aikaansaamiseksi.

Sukellusmaskin voi puhdistaa hammastahnalla hankaamalla
Perushammastahna sopii maskin sisäpinnan puhdistukseen, ja käsittelyn voi uusia tarvittaessa.

Käsittele maski ennen sukellusta

Hammastahnapesun jälkeenkin on hyvä käsitellä maski huurtumattomaksi ennen jokaista sukellusta. Kolme yleisintä tapaa estää huurtumista ovat:

Hengitä oikein

Jos maski on pesty hammastahnalla ja käsitelty huurtumattomaksi ennen sukellusta, mutta huurtuu silti, voit kokeilla paria asiaa:

Älä kärvennä lasia!

Somesta löytyy videoita, joissa neuvotaan poistamaan silikonikalvo maskin lasin sisäpinnalta polttamalla se sytyttimellä, tulitikulla tai kynttilällä. Tämä on kuitenkin huono ja turvaton tapa, eikä sitä voi missään tapauksessa suositella. Koska lasi on valmiiksi lämpökarkaistu (T = Tempered-merkintä lasissa), kuumentaminen heikentää lasin, jolloin se voi hajota veteen osuessaan. Sukeltajaliitolla ei ole tiedossa, että Suomessa olisi vielä tapahtunut tästä johtuneita lasin hajoamisia, mutta maailmalta tapauksia on tiedossa useita.

Älä myöskään pese maskia astianpesukoneessa. Konepesuaineet sisältävät väkeviä kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa maskia, ja pesuveden kuumuus voi heikentää lasia.

Julkaistu on Sukeltaja-lehdessä 3/2018.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Kouluttajat vedessä

    Kouluttajakurssi osana seuran muuta toimintaa

    Sukellusseurat, Taidot

    Riihimäen Urheilusukeltajat on toteuttanut laitesukelluskouluttajien peruskurssia (M1 eli CMAS *Instructor) uudella tavalla. Kouluttajaoppilaat saivat vetovastuun seuran laitesukelluksen peruskurssista aina markkinoinnista aikataulutukseen ja käytännön opetukseen asti.

  • Sukelluspullojen määräaikaistarkastus

    Varusteet

    Sukelluspulloille on teetettävä määräaikaistarkastus joka kymmenes vuosi. Pullossa ei saa olla koloja, syviä naarmuja, kierrevaurioita, ruostetta tai korroosiota sen enempää sisäpuolella kuin ulkopuolellakaan. Pullon ja venttiilin merkintöjen tulee olla vaatimusten…

  • sukeltaja pinnan alla

    Väriä, mustekala ja isot taskut

    Varusteet

    Unelmien sukelluspuku on keväällä 2025 toteutettu Sukeltajaliiton ja Ursuitin yhteisprojekti, jossa Ursuitin tavoitteena oli kehittää yhdessä aktiivisten sukeltajanaisten kanssa sukellusvarusteita heitä paremmin palveleviksi. Samalla halutaan tuoda esille naisia sukelluksen harrastajina. Sanna…