
Kouluttajakurssi osana seuran muuta toimintaa
Riihimäen Urheilusukeltajat on toteuttanut laitesukelluskouluttajien peruskurssia (M1 eli CMAS *Instructor) uudella tavalla. Kouluttajaoppilaat saivat vetovastuun seuran laitesukelluksen peruskurssista aina markkinoinnista aikataulutukseen ja käytännön opetukseen asti.

Kurssi alkoi jo syksyllä ja kesti läpi talven. Kolme M1-oppilasta, Jouko Näätänen, Tuomas Kakko ja Niklas Lindroth, rakensivat alusta asti kokonaisuuden, johon kuului useita laitesukelluskokeiluja sekä keväällä perus- ja kuivapukukurssit yhdeksälle oppilaalle.
Käytännössä M1-minimivaatimukset oppilaiden suoritusmäärissä ylittyivät jopa moninkertaisesti. Oppilaat pitävät silti tällaista kurssimuotoa erittäin hyvänä tapana päästä kunnolla sisälle niin kurssien johtamiseen kuin kouluttajana toimimiseen. Mentoreina ja valvojina toimivat seuran kolme M3-kouluttajaa, Tuomo Palevaara, Jouni Okkonen sekä kurssin vastuuhenkilö Teemu Virtanen. Apuna oli myös iso joukko M2-kouluttajia.
Markkinoinnista käytännön toteutukseen
Kouluttajaoppilaat vastasivat paitsi opetuksesta myös kurssien markkinoinnista.
– Kurssi alkoi käytännössä siitä, että aloimme mainostaa introja eli laitesukelluskokeiluja. Introtimme paljon ja sitä kautta saimme peruskurssille riittävän määrän osallistujia, kertoo Niklas Lindroth.
Kouluttajaoppilaat suunnittelivat ja vetivät kaikki introjen, allasharjoitusten sekä avovesikertojen teoriat ja käytännöt kokeneempien kouluttajien valvonnassa.
– Vastuullamme oli laatia myös kurssien aikataulut, budjetit ja teimme myös materiaaleja, Niklas Lindroth sanoo.
Kurssin myötä syntyikin seuran käyttöön kokonaan uudet kalvot, joita hyödynnetään jatkossakin laitesukelluskokeiluissa ja Dyykki-opiskelua täydentävillä peruskurssin lähiteoriakerroilla. Dyykki on Sukeltajaliiton sähköinen oppimisympäristö.
– Tässä käytiin läpi koko kouluttajana toimimisen kirjo; myös se, miten liittoon päin asioidaan ja miten kurssit perustetaan. Mielestäni tämä antoi paljon enemmän valmiuksia kuin perinteinen koulutusmalli, Niklas Lindroth pohtii.

Kouluttamisesta uutta näkökulmaa
Niklas Lindroth mielestä parasta oli, että pääsi tuottamaan oikeaa kurssia oikeille oppilaille. Usein kouluttajakursseilla suorituksia harjoitellaan esimerkiksi toisilla kouluttajaoppilailla.
– Tämä avasi ihan uuden näkökulman omaan harrastukseen. Oli palkitsevaa päästä viemään tietoa eteenpäin uusille sukeltajille, vaikka itse olenkin kiinnostunut myös tekniikkasukelluksesta, hän sanoo.
Niklas Lindroth aikoo jatkaa kouluttamista Riihimäellä. Tulevaisuudessa tähtäimessä on elvyttää kouluttajatoiminta myös Karkkilan Urheilusukeltajissa, jossa hän on jäsenenä.
– Meillä ei ole tällä hetkellä omaa kouluttajaa, mutta tarkoitus olisi jossain vaiheessa käynnistää myös siellä kurssitoimintaa. Nyt kun saan ensiksi kokemusta valmiissa organisaatiossa, on helpompi lähteä rakentamaan uutta toimintaa, Niklas Lindroth sanoo.

Kuva: Teemu Virtanen
Miksi juuri tällainen koulutusmuoto?
Riihimäen Urheilusukeltajissa koulutustoiminta on aktiivista ja kouluttajia on paljon. Se kertoo pitkäjänteisestä halusta kehittää sekä seuraa että koko lajia.
– Välillä minulta kysytään, eikö kouluttaminen ole aika työlästä. Mutta mielestäni se on yksi parhaista tavoista harrastaa sukeltamista, sanoo seuran M3-kouluttaja Jouni Okkonen.
Hänen mukaansa seura pystyy tarjoamaan kouluttajaoppilaille aidon mahdollisuuden vetää oikea kurssi, koska oppilaita on paljon ja vastuukouluttajat ovat sitoutuneita.
– Nytkin peruskurssilla oli yhdeksän oppilasta, mutta parhaimmillaan osallistujia on ollut jopa parikymmentä.
Jounin mielestä tällainen kurssimuoto hyödyttää kaikkia: seuraa, kouluttajaoppilaita ja uusia sukeltajia. Erityisesti hän korostaa sitä, miten malli auttaa viemään hiljaista tietoa eteenpäin ja parantaa kurssien johtamista.
– Meilläkin on kouluttajia monelta aikakaudelta, ja monet käytännöt ovat seurakohtaisia. Niitä ei voi opettaa Dyykissä. Tällä tavalla uudet kouluttajat pääsevät heti kiinni siihen, miten meillä toimitaan. Se tukee myös sitä, että kouluttaminen pysyy linjassa; oppilaat kyllä huomaavat, jos heille opetetaan eri tavalla.
– Jokainen kouluttajaoppilas saa vuorollaan johtaa allaskertoja, teorioita ja avovesikertoja. Parasta on, että kurssi vedetään alusta loppuun samalla kaavalla, hän kiteyttää.
Sukeltajaliiton koulutusjärjestelmä
Sukeltajaliitto on kansainvälisen kattojärjestön CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) jäsen, ja noudattaa CMAS:n koulutusjärjestelmää. CMAS-kouluttajakurssien nimistä käytetään yleisesti lyhenteitä. Esimerkiksi CMAS One Star Instructor = CMAS M1, missä M tulee ranskan kielen sanasta Moniteur.
CMAS:n koulutusjärjestelmän sukellusjohtajalinjan muodostavat CMAS Three Star Diver/CMAS Dive Leader, CMAS One Star Instructor (M1) ja CMAS Two Star Instructor (M2) -kurssit.
Kouluttajakurssien kouluttajina toimivat henkilöt ovat CMAS Three Star Instructor -kouluttajia. Heidän koulutuksensa ei ole kurssimuotoista vaan muodostuu omatoimisesta opiskelusta, käytännön harjoittelusta, työpajoista ja mentoroinnista.