Siirry sisältöön

Vedenalaisen maailman erikoislehti

Sukelluspuku voi olla sekä toimiva että persoonallinen

Työssään Lotta Mäkinen tarvitsee varustuksen, jossa voi sekä laitesukeltaa että snorklata jokiympäristössä. Tämä oli lähtökohtana, kun hän suunnitteli unelmiensa kuivapukua Sukeltajaliiton ja Ursuitin Unelmien sukelluspuku -projektissa. Paitsi käytännöllisyyttä, Lotta toivoi myös persoonallisuutta ­‒ pinkki puku sai selkäänsä näyttävän mantaprintin ja edessä uiskentelee kilpikonna. Lue Lotan tarina!

Teksti
Lotta Mäkinen, Kristiina Karila
Kuvat
Lotta Mäkisen arkisto, Kristiina Karila
mantarausku printti kuivapuvun selässä

Löysin ilmoituksen Unelmien sukelluspuku -projektista sattuman kautta ja päätin laittaa hakemuksen sisään, koska eihän siinä mitään voi menettää. Aikaisempi kuivapukuni oli epämukava ja teki sukeltamisesta hankalaa, joten ajattelin, että mikä olisi sen mukavampaa kuin saada mukava, istuva ja itselle suunniteltu puku käyttöön. Koen, että sukeltamisessa mukavuus on yksi turvallisuuden peruspilari; kun keskittyminen on pelkästään itse tekemisessä, huomio ja aistit pysyvät valppaina.

Oma kehonrakenteeni ei suosi unisex-malleja, joten mittatilaustyönä tehty puku on ollut aikaisemminkin ainoa vaihtoehto. Koska sukellan sekä työkseni että vapaa-ajalla ja työtehtävissä kuivapukua tulee käytettyä myös snorklatessa, halusin puvun, joka palvelee tätä kaikkea. Koin myös, että minulla oli hyviä ideoita pukuun, jota halusin kokeilla itselleni, mutta myös levittää tietoa kaikista kuivapukuun liitettävistä ominaisuuksista persoonallisuutta unohtamatta.

Puku työhön ja vapaa-aikaan

Suoritin laitesukelluspätevyyden vuonna 2016 ja kuivapukukurssin 2019. Työskentelen Varsinais-Suomen ELY-keskuksella LIFE Revives -hankkeessa, jossa pyritään elvyttämään erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan kantoja. Teen työni puolesta jonkun verran laitesukeltamista jokiympäristössä raakkujen parissa ja matalammissa paikoissa maastotöitä tehdään snorklaten.

sukeltajan selfie
Työssään Lotta Mäkinen mm. snorklaa raakkupuroissa, joten puvun tulee olla toimiva myös niissä olosuhteissa.
Kuva: Lotta Mäkisen arkisto

Iso osa sukelluskokemuksesta tulee kuitenkin vapaa-ajalta. Kotiseurassani Jyväskylän sukeltajat ry:ssä käydään aktiivisesti viikkosukelluksilla ja muilla retkillä, ja näihin tapahtumiin on mukava osallistua ja sukeltaa hyvinkin matalalla kynnyksellä. En viihdy Suomessa syvissä vesissä, vaan katselen mieluummin veden elämää ja eläimiä alle kymmenessä metrissä. Työnikin puolesta erilaiset vesiselkärangattomat ja kalat ovat hurjan mielenkiintoista seurattavaa.

Oma persoona esille

Koska halusin puvun palvelevan useampaa tarkoitusta, yritin yhdistää kaikki tarvittavat ominaisuudet samaan pukuun. Kuitenkin ihan ensimmäiseksi halusin valita värin. Vaikka puvun pitää olla turvallinen ja mukava, persoonallisuus on myös minulle hyvin tärkeää. Siksi toivoin jotain erottuvaa ja kirkasta väriä, joka ei hukkuisi Suomen tummissa vesissä, ja Ursuitin hyvästä valikoimasta silmiin pisti totta kai pinkki. Väriä sai Softdura-materiaalina, jonka koen mukavaksi päällä: se on joustavaa ja kuivuu nopeasti. Printtimahdollisuudesta kuullessani halusin ehdottomasti painattaa joitakin lempimereneläimiä pukuuni, joten selkään tuli iso rausku ja eteen kilpikonna.

kilpikonna printti kuivapuvussa
Pieni kilpikonna koristaa Mäkisen puvun etupuolta. Kuva: Kristiina Karila

Paljon toiminnallisuuksia

Nyt oli peruslähtökohdat selvät, mutta valittavaa oli vielä vaikka kuinka ja paljon. Saumat, mansetit, kenkä, kiinnitysmahdollisuudet, kuvioinnit… Vaihtoehtoja oli enemmän kuin osasin ajatella. Pikkuhiljaa Ursuitin väen mahtavalla ideoinnilla puku alkoi muotoutumaan. Yläosan saumat tehtiin tyylillä, joka antaa enemmän tilaa ja liikkuvuutta käsille. Tämä oli tärkeä ominaisuus, koska joudun varsinkin työssäni kaivelemaan taskuista tutkimusvälineistöä ja en muutenkaan halunnut puvun rajoittavan liikkeitä millään tavalla. Taskuista halusin mahdollisimman isot ja päätin kokeilla toiselle puolelle rakennetta, jolla taskun saa irrotettua ja laitettua paikalleen, kun sitä taas tarvitsee. Tämäkin liittyy vahvasti siihen, että pukua käytetään erilaisissa tilanteissa.

avustaja auttaa kuivapuvun pukemisessa
Ensimmäiselle sukellukselle lähdössä. Ursuitin Marianne Mustamäki avustaa.
Kuva: Kristiina Karila

Lisäksi turvallisuusnäkökulmasta halusin pukuuni heijastinpintaa ja ne toteutettiin olkapäähän ja takareisiin. Pukuun oli mahdollista saada myös erityisiä vahvikealueita. Pohdin, että snorklaamistyössäni joudun paljon olemaan polvillani kivikkoisessa joenpohjassa, joten mustat vahvikkeet polviin takaavat sen, ettei puku kulu helposti ja musta tuo vähän vaihtelua muuten niin räikeään pukuun. Hanskoihin halusin helpot ja näppärät BTS-mansettirenkaat, jolloin on helppo vaihtaa kuivahanskan ja mansetin välillä ja kiinnitys tapahtuu napsauttamalla rengas mansetin uraan. Muovivetoketju oli vanhasta puvusta koettu toimivaksi ja suojaläppä estää roskien pääsyn ketjuun. Lisäksi pukuun tuli lantiolle D-renkaat lisäkiinnitykseen sekä puukkopaikka käteen.

Kaikki toimii kuten pitääkin

Aluksi pelkäsin, että puku on liian sekava ja ominaisuuksia on liikaa ja polvien ekstravahvikkeiden ajattelin olevan liian jäykät. Kuitenkin testisukelluksen aikana huolet haihtuivat pois. Puku meni sujuvasti päälle, eikä kiristänyt hartioista niin kuin edellinen. Polvien vahvikkeet olivat mukavat ja väri oli loistava. Ensimmäisen sukelluksen aikana tuli varmistettua se, että puku on todellakin itselle sopiva.

sukeltajat riisuvat varusteita
Testisukellus tehty, ja kaikki toimii. Omaa unelmien sukelluspukuaan riisumassa myös Anna Vesanen (oik.).
Kuva: Kristiina Karila

Seuraavan kerran pidin pukua työreissulla, jolloin erilaiset kiinnitysominaisuudet olivat hyödylliset. Kanisterilampulle löytyi monta kiinnityspaikkaa ja mittausvälineistö kulki kätevästi taskuissa tai kiinnityspaikoissa lanteella tai puukkopaikassa. Myös tekninen puoli oli puvussa toimiva.

Huippuporukka

Projektin aikana Ursuitin osaava henkilökunta luotsasi hienosti pukujen suunnitteluvaihetta. Mikään ehdotus ei tuntunut olevan mahdoton, ja uskoisin, että kaikki mahdolliset ominaisuudet ja lisäosat tuli käytyä suunnittelupalavereissa läpi. Kaikista puvuista tuli tekijöidensä näköiset.

projektin osallistujat
Ryhmäkuvassa vasemmalta Sanna Paukku, Pia Näppinen, Anna Vesanen, Taru Äijälä Ursuitin tuotekehtyksestä, Ursuitin toimitusjohjtaja Mikko Häikiö, Lotta Mäkinen sekä Marianne Mustamäki Ursuitin tuotekehityksestä.
Kuva: Kristiina Karila

Projektiin osallistuneet sukeltajanaiset olivat huipputyyppejä, joiden kanssa oli mahtavaa vaihdella ideoita ja inspiroitua. Oli todella helppo heitellä ja pallotella ideoita tässä seurassa. Sukellus on todellakin hauskaa ja siitä voi tehdä persoonallista, sen tämä projekti osoitti hyvin!

Lotta Mäkinen

Tutustu tekijään

Jyväskyläläinen Lotta Mäkinen työskentelee Varsinais-Suomen ELY-keskuksella LIFE Revives -hankkeessa, jossa pyritään elvyttämään erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan kantoja. Hän osallistuu myös kotiseuransa Jyväskylän Sukeltajat ry:n toimintaan. Hän sekä snorklaa että laitesukeltaa vapaa-aikanaan, mieluiten lähellä pintaa veden eliöstöä tarkkaillen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

  • Sukelluspullojen määräaikaistarkastus

    Varusteet

    Sukelluspulloille on teetettävä määräaikaistarkastus joka kymmenes vuosi. Pullossa ei saa olla koloja, syviä naarmuja, kierrevaurioita, ruostetta tai korroosiota sen enempää sisäpuolella kuin ulkopuolellakaan. Pullon ja venttiilin merkintöjen tulee olla vaatimusten…

  • sukeltaja pinnan alla

    Väriä, mustekala ja isot taskut

    Varusteet

    Unelmien sukelluspuku on keväällä 2025 toteutettu Sukeltajaliiton ja Ursuitin yhteisprojekti, jossa Ursuitin tavoitteena oli kehittää yhdessä aktiivisten sukeltajanaisten kanssa sukellusvarusteita heitä paremmin palveleviksi. Samalla halutaan tuoda esille naisia sukelluksen harrastajina. Sanna…

  • Staattisen hengenpidätyksen ennätysnainen

    Persoona, Vapaasukellus

    Sukeltajaliiton Vuoden vapaasukeltajaksi 2024 valittu helsinkiläinen Iiris Ala-Olla on monipuolinen harrastaja, jonka vahvin laji on static eli staattinen hengenpidätys.